Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Lapsen ainoa lahja keräyksestä

(PÄÄKIRJOITUS) Joulun lähestymistä ei ole moneen viikkoon voinut olla huomaamatta kaupunkikuvassa. Joulumusiikki soi kaupoissa, ja koteihinkin joulu on tullut jo hyvän aikaa mainoskuvastoina.

Kaikille joulu ei kuitenkaan näyttäydy ilon ja antamisen juhlana, vaan muistuttaa omasta elämäntilanteesta.

Suomessa yli satatuhatta lasta elää köyhissä perheissä. Jos rahat riittävät hädin tuskin ruokaan ja vaatteisiin, niin lahjat kuusen alla ja herkkuja notkuvat pöydät jäävät monelta kaukaiseksi haaveeksi.

”Kun elää köyhyysrajan pinnassa, ei yksinkertaisesti jää rahaa lahjoihin tai edes ruokaan.” ”Ihanko totta, voinko antaa lahjan lapselleni?” ”Joskus tieto lahjasta on se, joka saa katseen nousemaan lattiasta. Siinä ei tarvita sanoja.”

Vantaan Sanomien haastattelemien diakoniatyöntekijöiden kommentit kertovat joulukeräysten merkityksestä. ”Yksinhuoltajuus, huoltajan sairastuminen ja työttömyys ovat yleisimmät syyt hakea apua”, sanoi puolestaan Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula hiljattain Helsingin Uutisissa.

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä käynnissä tai käynnistymässä useita niin seurakuntien kuin erilaisten yhdistysten ja järjestöjenkin organisoimia joulukeräyksiä. Esimerkiksi viime vuonna Espoossa yksi ainoa keräys tuotti 3 500 lahjaa – yhden lelukaupallisen verran, kuten sosiaalityöntekijä tuolloin Länsiväylä-lehdelle arvioi. Mutta tarvitsijoitakin on: pelkästään pääkaupunkiseudulla on arvioitu olevan yli 10 000 lasta, jotka ilman keräyksiä jäisivät vaille lahjaa.

Me, joilla mahdollisuus lahjojen ostoon on: ostetaan yksi vähemmän läheisillemme ja annetaan sen sijaan jollekin lapselle se joulun ainoa lahja.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet