Kallion kulttuuriverkosto

Rock and rollia Leningradissa ja maa järisee Oslossa, mutta mitä tapahtuu Suomessa

Kinovista

Viikon ensi-ilta elokuvien yhteinen nimittäjä on Pohjois-Euroopan reuna alueet. Matka kulkee entisestä Neuvostoliitosta Norjaan ja sieltä päädytään suomalaiseen maalaiskartanoon ja mitäs siellä sitten tapahtuukaan..

Venäjällä kannattaa olla vallanpitäjien mieleen, siitä sai kouriin tuntuvan muistutuksen ohjaaja Kirill Serebrennikov, joka pidätettiin nyt Suomessa ensi-iltaan tulleen Kesä-elokuvan tekovaiheessa. Pidätyksen taustalla oli valtion rahoittama Paltform-taideprojekti, joka ei sitten miellyttänytkään Putinin lähipiiriä.

Se kertoo karua kieltä, ettei nykymeno ole itänaapurissa kaukana Neuvostoajoista, joista Serebrennikovin uutuus kertoo. Kesä kuvaa nuorison elämää Leningradissa (nykyinen Pietari) 1980-luvun alussa ja millaista oli tehdä rock-musiikkia maassa, jossa kontaktit suurenmaailmaan olivat lähes mahdottomat. Mutta kaikesta huolimatta länsimaista pop-musiikkia siellä tehtiin ja suurella sydämellä.

Brežnevin ajan Neuvostoliitosta on maukas kohtaus heti elokuvan alkuun: Asiallisesti pukeutunut nuoriso istuu leningradilaisella klubilla ja naputtaa varoen jalkaa, kun huippu suosittu Zoopark-yhtye veivaa lavalla. Konsertissa syntyy välikohtaus, kun yleisön keskeltä nousee kyltti, joka julistaa rakkautta. Konserttia tarkasti valvovat viranomaiset syöksyvät repimään kyltin alas: moinen riettaus ei ole soveliasta neuvostomaassa.

Neuvostoliitto oli suuri vankila, jossa vain pystyi unelmoimaan vapaudesta. Mustavalkoisessa elokuvassa nerokkaimpia sivalluksia neuvostojärjestelmää kohtaan ovat videokohtaukset, joissa esitetään vaihtoehtoista todellisuutta, joita ei voinut maassa tapahtua.

Elokuvan päähenkilöt ovat nousseet Venäjällä, tietyissä piireissä, kulttimaineeseen. Merkittävin niistä on korealaistaustainen Viktor Tsoi, jonka uraa Kesä-elokuva sivuaa. Zooparkin keulahahmo oli puolestaan Mike Naumenko (Roman Bilyk) - englantilaista koulua käynyt muusikko ja runoilija. Naumenko on myös merkittävimpiä hahmoja venäjänkielisen rockin kehittymiselle. Hänestä tulee elokuvassa lahjakkaan tulokkaan Viktor Tsoin (Teo Yoo) tukija. Miesten ystävyyttä elokuvassa koettelee kolmoisdraama, kun Viktor rakastuu Miken vaimoon.

Vaikka Kesä kertoo neuvostorokkareiden unelmien törmäilyihin, siitä mikä oli suvaittua ja sallittua - elokuva yleisilme on kuitenkin surumielisen lempeän nostalginen hyväksyvä toteavuus ja se keskittyy Viktorin ja Miken paikallismenestyksen vuosiin. Sekä Naumenko että Tsoi kuolivat ennenaikaisesti 90-luvun alussa. Neuvostoliitto kuoli pian sen jälkeen, joulukuussa 1991.

4, 55 tähteä

*

Silloin tällöin on hyvä muistaa seismologinen tosi seikka, että tuhoisa maanjäristys on mahdollinen ihan Pohjoismaissakin. Suurin riskialue sijaitsee Norjassa ja siihen kauhuskenaarioon tarttuu John Andreas Andersen uutuus ohjauksessaan The Quake. Tai itse asiassa nyt jatketaan siihen mihin jäätiin miehen edellisessä työssä The Wave.

Nyt Waven pääosan esittäjä geologi Kristian Eikjord (Kristoffer Jonner) elelee yksin luonnonkatastrofin aiheuttamien traumojensa kanssa seudulla jonne edellisen elokuvan tsunami iski. Erakoitunut geologiin on Geirangerinvuonon tapahtumat jättäneet niin pahan jäljen ettei hän pysty ylläpitämään suhteita vaimoonsa ja lapsiinsa.

Eikjord saa kuulla, että hänen entinen työtoverinsa on kuollut tunnelisortumassa Oslonvuonon alla. Hän aavistaa, että uusi järistys uhkaa Norjaa ja nyt Osloa. Mutta hänen epäilyjään vähätellään ja lopulta kaikki on sitten liian myöhäistä.

The Quake on taiten rakennettu katastrofielokuva, jossa on paljon uskottavuutta. Elokuvan alussa odottavan väräjävää tunnelmaa siitä mitä on ehkä tulossa: luodaan äänimaailmalla ja pienillä viitteillä. Nähdään pakenevia rottalaumoja, tulee yllättäviä sähkökatkoja, taustalla kuuluu jyminää - onko se liikenteen ääntä vai jotain muuta...

Kun sitten vääjäämätön maanjäristys iskee, silloin rytiseekin kunnolla. Oslon monumentaalinen keskusta sortuu hetkessä. Tuhonkuvaus on toteutettu niin komeasti kuin vain nykyaikainen tietokonetekniikan aikana se on mahdollista. Itse selviytymiskamppailut ovat suorastaan henkeäsalpaavia. Joku voi paheksua tätä elokuvaa kliseisillä kauhuskenaarioilla ratsastamisella, mutta pitää muistaa myös, että Norjaan on todellakin iskenyt paha maanjäristys vuonna 1904.

3,25 tähteä

*

Pamela Tola siirtyy samaan sarjaan kuin esimerkiksi ranskalaiset Julie Delpy ja Valeria Bruni Tedeschi. Eli näyttelijäksi, joka myös ohjaa ja käsikirjoittaa. Tolan esikoisohjauksen Swingers pohjana on vuonna 2016 valmistunut tanskalaiskomedia Klassefesten.

Kuten arvata saattaa Swingerissä harrastetaan parinvaihtoa. Tolan elokuvassa se tapahtuu siihen tarkoitukseen suunnatussa retretissä, vai miksi sitä pitäisi kutsua. Tietenkin elokuvassa puhutaan seksistä paljon. Puheet ovat kulli pillu tasoista heittelyä, joka kuulostaa teini-ikäisten tason hihittelyltä. Naiminen, nussiminen ovat myöskin elokuvan sanastoa, mutta elokuvassa ei ole kuitenkaan häiväkään seksiä (Onko panemisesta heiluva auto sellaista?), puhumattakaan sitten siitä eroottisuudesta.

Elokuvan alkupuolen luistava pöytäkeskustelukohtaus ja myöhemmin psykedeelissävytteinen joukkokohtaus ovat osoitus siitä, että Tolalla on lahjoja. Mutta kokonaisuutena Swingers on väljähtyneen oloinen alapäähuumorilla tukevasti maustettu seksikomedia, eräänlainen puskafarssin päivitys 2010-luvulle. Julie Delpyn ja Valeria Bruni Tedeschin tason sarjaan Pamela Tolalla on vielä todella pitkä matka.

1,85 tähteä

Juhani Styrman

http://kinosheryl.fi/

https://www.rivierakallio.fi/Event/12381/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet