Kallion kulttuuriverkosto

Kulissit kaatuvat, mutta porontarina on hyvänmielen jouluelokuva

Kuokkasen kuvaamo

Jouluviikko tuo valkokanaalle kaksi tarinaa valheesta, tyylilajeina komedia ja draama. Mutta suomalais-ranskalainen pienen poron tarina on täydellinen jouluelokuva.

 Kari Hotakainen on tämän hetken puhutuin (lue: ostetuin) kirjailija Suomen kamaralla ja on selvää, että nyt ensi-iltaan tuleva hänen käsikirjoittama elokuva Ihmisen osa täyttää kivasti elokuvateatterit. Hotakainen kirjoitti noin kymmen vuotta sitten arvostelu- ja myyntimenestykseksi muodostuneen saman nimisen romanin. Nyt kirjailija, yhdessä ohjaaja Juha Lehtolan kanssa on työstänyt samoja teemoja sivuavasta aiheesta myös tuotoksen valokankaalle, joten kaikki askelmerkit pitäisi olla kohdillaan, noin niin kun periaatteessa ainakin.

Ihmisen osa osoittaa, että jos on hyvä kirjailija ja osaat kirjoittaa sujuvaa proosaa kirjan muottoon, sama ei välttämättä toimikaan samalla kaavalla kun tehdään sitten elokuvakäsikirjoitusta. Ihmisen osaan on kasattu joukko karikatyyrisiä hahmoja. Pääosassa on konkurssin tehnyt Pekka Malmikunnas (Hannu-Pekka Björkman), joka pitää bisnesmiehen kulissia yllä. Vanhemmat (Leena Uotila, Asko Sarkola) ovat höppänöitä. Toimitusjohtajan siskot (Ria Kataja, Armi Toivanen) siskot piilottelevat puolestaan salaisuuksiaan, koska eivät tahdo jäädä menestyneemmän veljensä varjoon.

Hauskaa on, mutta kun näille samoille asioille on naurettu jo niin monta kertaa aikaisemmin. Niinpä olisi toivonut että tunnetusti osaavat Hotakainen ja Lehtola olisivat onnistuneet puhaltamaan jotain uusia sävyjä tälle ostatolle. Nyt hapuillaan jossain mustan huumorin reuna-alueilla, jota ei saada kuitenkaan vietyä kunnolla sinne mustalle puolelle, niinpä tuloksena on varsin yhdentekevä pikkukiva hauska elokuva.

2,95 tähteä

*

The Wife on ruotsalaisohjaaja Björn Rungen ensimmäinen englanninkielinen elokuva. Sen päärooleissa nähdään ansioituneet veteraani näyttelijät Jonathan Pryce kirjailija Joe Castlemanin roolissa ja Glenn Close hänen Joan vaimona. Tarina alkaa, kun Joe saa puhelinsoiton Tukholmasta; hän tulee saamaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Soiton jälkeen parin ilo on ylimmillään, mutta kun pari matkustaa Ruotsiin palkintojuhlallisuuksiin alkaa kulissit sortua. Pariskunta on antanut yleisölle kuvan heidän selkeästä työnjaosta, jossa mies hoitaa kirjojensa mukanaan tuoman julkisuuden ja vaimo on vahva turva tukemalla miestään, hoitamalla kotia ja perhettä. He ovat täydellinen pari - maailman silmissä.

The Wifen muistuttaa asetelmiltaan meillä jo teattereissa pyörivää Colette-elokuvaa, jossa vaimo oli kirjoittaja, mutta kirjat julkaistiin hänen miehensä nimissä. Näin on käynyt myös Joanille: nuori aloitteleva kirjailija lahjakkuus ei luottanut omiin kykyihinsä, vaan jäi miehensä haamukirjoittajaksi.

Elokuva kertoo siis naisen astumisesta esiin menestyksen valokiilassa pullistelevan miehensä varjosta. Valitettavasti Runge vie tarinaa turhan tunteellisen teatraalisuuden suuntaan ja elokuva jää turhan teatterinomaiseksi ja ikävää on, että Runge jää pyörittelemään tarinaa hyvin kevyellä kädellä ja päätyy lopulta varsin helppoihin ratkaisuihin.

The Wifessa on hyvääkin, huippuna loistavasti, pienin elein, viisasta vaikenevaa vaimo Joania esittävä Glenn Close. Ilman hänen charmanttia ja tarkkaa näyttelijätyötään elokuva olisi lopulta varsin mitään sanomaton.

3,02 tähteä

* 

Mattila Röhr Productions on tehnyt kiinnostavan sarjan sadunomaisia luontoelokuvia, jossa ei tavoitella tähtiä taivaalta tai sukelleta merien syvyyksiin, vaan heidän elokuviensa aiheet tulevat ihan kotomaamme luonnosta. Jo kahdella aikasamalla teoksellaan liikuttiin Suomen luonnossa (Metsän tarina 2012 ja Järven tarina 2016) ja osoittivat, että kyllä täältäkin kiinnostavia aiheita löytyy.

Nyt sopivasti jouluksi tulee trilogian kolmasosa Ailo-poron suuri seikkailu. Kyseessä ei ole todellakaan mikään animaatio, vaan Lapissa kuvattu fiktiivinen luontoseikkailu, jonka ohjauksesta vastaa ranskalainen Guillaume Maidatchevsky. Elokuvaa varten on kuvattu noin 500 tuntia materiaalia ja tästä materiaalista on koostettu mainiosti eteenpäin rullaava puolentoista tunnin elokuva, joka kertoo porojen vaelluksesta ja taltioi samalla Lapin luonnon kiertokulkua sekä tuntureiden muita eläimiä.

Kirjaimellisesti pääosaan nousee Ailoksi nimetty poron vasa, jonka elämän taivalta seurataan emonsa rinnalla vuoden verran. Elokuvan päätähti on kesy poro Posiolta. Elokuvassa näkyvä Ailon tokka on puolestaan puolivillitokka.

Kuvauksesta vastasivat ranskalainen Daniel Mayer sekä Marko Röhrin luottomies Teemu Liakka. Kaksikko on taikonut hienoja kuvia Lapin erämaista. Elokuvaan on saatu taidokkaasti aitouden tunnetta, kun kuvaukset on tehty kaukaa piilokojuista ja eläimet ovat ovat näissä otoksissa tietämättömiä ihmisten läsnäolosta. Nämä kaukaa kuvatut kohtaukset ovat hauska oivallus: aivan kuin katsoja kurkkisi eläimiä salaa puun takaa.

Ailo-poron suuri seikkailu on viisaasti toteutettu kokoperheen elokuva, jonka puheosuuden senttimentaalisuus paikoin tökkii, mutta sen pian unohtaa kun huomaa seuraavansa vaivattomasti etenevää luontoelokuvaa, jossa satu ja dokumentti lyövät sympaattisesti kättä.

4,30 tähteä

Juhani Styrman

http://kinosheryl.fi/

https://www.rivierakallio.fi/Event/12320/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet