Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkoston joulukalenteri kertoi Alppiharjun historiasta

Brander Signe HKM Alppiharjun Vesilinnanmäki (Linnanmäki )1912

Viimeisen luukun takaa paljastui Alppiharjun elokuvateattereiden menneisyys ja uusi aikakausi.

Pieneksi nettihitiksi muodostunut Kallion Kulttuuriverkoston joulukalenteri saapui jouluaattoon. Viimeisen luukun takana oli kertomus Alppiharjun elokuvateattereista, jotka ehti jo kadota, mutta tarina päättyy hyvin: Alppiharjussa on taas elokuvateatteri Riviera, joka omalta osaltaan aloitti uuden aikakauden, yhdistämällä elokuvaelämyksen ja ravintolakulttuurin. Sitä ennen Kallion Kulttuuriverkoston aktiivit olivat ehtineet tehdä merkittävää pioneerityötä elokuvateattereiden pelastamiseksi.

Yksi Kulttuuriverkoston joulukalenterin tarinoiden viehätyksen lisääjä on luukkujen takaa avaututuvien tarinoiden runsas kuvitus ja osa kuvista on todellisia harvinaisuuksia. Esimerkiksi luukku 20 kertoo "Jäljet johtavat sylttytehtaalle" sanonnan historian. Tarinaa täydentää kuva, jossa näkyy se talo, josta sanonta on saanut alkunsa.

Joulukalenteri kurkisti myös suurelle yleisölle hieman tuntemattomaksi jääneeseen Museovirastoon, joka toimii Alppiharjussa. Virastossa on hieno erikoiskirjasto sekä alansa paras arkisto, jotka ovat avoimia kaikille kansalaisille. Alppilalaisilla on pitkät perinteet myös kansalaisaktivismista, siitä on kertomuksia kalenterissa. Yksi hauskimmista pelastustaisteluista oli Alppilan tanssilavan puolustuskirjelmä 1950-luvulla kaupunginviranomaisille, se tarina löytyy luukusta kymmenen.

Alppiharjun joulukalenterin on laatinut kulttuurin moniosaaja Juhani Styrman, joka ehti jo 1990-luvun lopulla kunnostautua elokuvanäytösperinteen elvyttäjänä.  Lähes hengästyttävän pitkän CV:n alalta omaava Styrman (mm tuottaja, kaupunkiopas, luennoitsija, tietokirjailija etc..) on myös yhdessä Pauli Saloranna kanssa toimittanut Alppiharjun kotikaupunkipolun, joka avautui juuri sopivasti jouluksi nettiversiona.

Kotikaupunkipolku on kartalle merkitty kävelyreitti, joka esittelee kulkijalleen Alppilan ja Harjun mielenkiintoisia paikkoja: niiden historiaa ja nykyaikaa, luontoa ja kulttuuria, rakennusperintöä ja henkilöhahmoja. Alppiharjun kotikaupunkipolulla on 37 kohdetta, joita täydentää seitsemän tietolaatikkoa. Käveltävää reittiä on kartalla noin 6 km sekä lisäksi oiko- ja lisäpolkuja. Aineisto pyritään julkaisemaan jatkossa myös painettuna vihkona.

Alppiharjun joulukalenteri löytyy Kallion Kulttuuriverkoston Facebook-sivuilta. Kotikaupunkipolulle pääsee Alppila Seuran kotisivuilta https://www.alppila.net/images/stories/alppila_seura/alppiharju_kotikauppolku_tiedot.pdf

Herkko Kaipainen

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet