Kaisa Paastela

Kouluun keskellä kuuminta kesää

(PÄÄKIRJOITUS) Helsinki vahvisti jälleen loppusyksystä koulujen tulevat työ- ja loma-ajat ensi syksynä alkavalle uudelle lukuvuodelle. Vai pitäisikö sanoa ensi kesänä alkavalle lukuvuodelle.

Koulut alkavat jo 8. elokuuta, mikä Suomen säissä suurella todennäköisyydellä osuu keskelle kauneinta kesää. Koulun penkkiä on menty kuluttamaan aina vain aiemmin. Viime syksynä koulu alkoi 9. ja sitä edellisenä 10. elokuuta.

Aikaistus ei koske ruotsinkielistä opetusta, jossa kesälomasta saadaan nauttia tänäkin vuonna lähemmäs elokuun puoliväliä.

Syy eroon on siinä, että suomenkielisissä kouluissa on päätetty pidentää syysloma pysyvästi viikon mittaiseksi, eikä joululomastakaan haluta lyhentää. Kesäloman alkua taas ei voi kaupungin omalla päätöksellä siirtää.

Viikon syyslomaa perustellaan pitkän lukukauden katkaisemisella, mutta riittäisivätkö siihen aiemminkin käytössä olleet pari kolme vapaapäivää?

Viikon loma lokakuussa johtaa paitsi pienten koululaisten lastenhoitopulmiin, myös siihen, että kaikki kynnelle kykenevät perheet tiirailevat ilmastoa saastuttavia lentomatkoja ulkomaille.

Koulujen kesälomien siirtoa myöhemmäksi on esitetty useilta tahoilta, perusteluina muun muassa matkailun tarpeet sekä se, että yhä useammalla työpaikallakin elokuu on eurooppalaisten kollegoiden tapaan lomakautta.

Opetusministeriö ei ole toistaiseksi lämmennyt idealle. Jossain vaiheessa uudistus pitäisi kuitenkin ottaa harkintaan, sillä ei vain ole järkeä mennä kouluun keskellä kuuminta kesää, jolloin vanhemmatkin mielellään viettäisivät lomiaan.

Kaisa Paastela

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet