Kallion kulttuuriverkosto

Shoplifters – perhesalaisuuksia on lämmin perhekuvaus toisenlaisesta perheestä

Cinema Mondo - Shoplifters – Perhesalaisuuksia-elokuvassa näytteleminen ja ohjaus ovat hienoa ja ja esille pano on syvällistä. Äiti Nabuyan roolissa on Sakura Andon.

Cannesin vakio-ohjaajiin kuuluva Hirokazu Kore-eda voitti vihdoinkin Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Kultainen palmu tuli toukokuussa Shoplifters – Perhesalaisuuksia-elokuvalla. Kore-edan elokuva hiipii katsojan mieliin hitaan koukuttavasti. Tämä, ikään kuin kuiskaten kerrottu tarina päättää hienosti elokuvavuoden 2018, ollen samalla yksi vuoden parhaista elokuvista. Japanin arvostetuimpiin nykyohjaajia lukeutuvalta Kore-edalta on Suomessa aiemmin nähty elokuvat Isänsä poika ja Siskokset.

Shoplifters – perhesalaisuuksia kertoo Japanin slummeissa asuvan perheen tarinan, joka on täynnä mitä hurmaavimpia persoonia. Köyhyyden keskelle elävä perhe on keksinyt omat tapansa selvitä arjen koettelemuksista. Symppis isoäiti (viime syksynä kuollut Kirin Kik) huijaa sosiaalitukia ja isä (Lily Franky) opettaa lapsille omaa osaamistaan: kuinka tehdään pikku näpistyksiä - taidolla. Äiti (Sakura Ando) napsii työpaikallaan pesulassa pyykeistä arvotavaroita omiin taskuihinsa. Perheen aikuinen tytär (Mayu Matsuoka) strippaa. Päivän päätteeksi perhe kokoontuu yhteisen aterian ääreen - lämmin kiintymys on käsin kosketeltavaa.

Perhe kasvaa, kun eräällä näpistelykierrokselta palaavat isä ja poika (Kairi Jyo) päättävät ottaa turvaan kaltoin kohdellun tytön (Miyu Sasaki) ja tuovat tytön kotiinsa. Tyttö saa uuden nimen ja hänestä tulee luontevasti oleellinen osa perhettä. Isällä on kuitenkin omat taka-ajatuksensa: Pienestä tyttöstä voisi kehittyä taitava myymälävaras...

Kore-edan verkkainen ohjaus poimii yhteisön elämästä pieniä tuokiokuvia. Niiden kautta avautuu henkilöiden luonnekuvaukset herkullisesti. Shopliftersin tarinan hurmaavuutta ja aitoutta lisää se, että tarina ei ole keksitty, vaan sen perustuu paikallisiin uutisiin asti nousseista tositapahtumista.

Lopulta perheen poika Shotan aiheuttaa perheyhteisön hajoamisen ja perhe jää kiinni. Samalla Kore-edan avaa kysymyksen: Mikä on oikeastaan perhe ja kuinka se määritellään?

Yhteiskunnan mielestä perhekäsitys on selkeä : Perhe on biologiset vanhemmat. Osamu ja Nabuya perhekäsitys on toisenlainen, perhe voi olla perhe ilman biologisia siteitä. Kore-eda ei moralisoi, hän enemmänkin kyseenalaistaa japanilaisten perinteisiä ja jopa konservatiivisia perhearvoja.

Näin Kore-edan pienin elein rakennetusta elokuvasta kasvaa lämmin ja tarkkakatseinen kuvaus ihmisistä, jotka eivät noudata välttämättä lainkirjainta, mutta ovat silti pohjimmiltaan hyviä.

Shoplifters-elokuvssa kirsikkana kakussa on mainiot näyttelysuoritukset. Kirin Kik on lutuinen omia salaisuuksiaan piilottelevana mummona. Isä Osamun roolissa nähdään Kore-edan luottonäyttelijä, aina varmaotteinen, Lily Franky. Kaikki lapsinäyttelijät ovat rooleissaan ihastuttavia, siitä suuri kiitos kuuluu Kore-edan taidolle ohjata lapsia. Mutta suurimman vaikutuksen tekee Sakura Ando äiti Nabuyana. Hän rakentaa rennolla tarkkuudella, pieni vivahteita myöten, Nabuyasta valloittavan persoonan, joka on samalla rikollinen, mutta ympärillä olevaa yhteisöään syvästi rakastava äiti, jonka hahmossa huokuu vielä ripaus eroottista kujeilevuutta.

Kun Hirokazu Kore-edan ohjaus palkittiin Cannesissa, perusteli Cate Blanchett juryn päätöstä: ”Kaikki elementit osuvat kohdilleen. Näytteleminen on hienoa, ohjaus on hienoa ja esille pano on syvällistä. Kaikki ne kietoutuvat saumattomasti. Kyseessä on erityinen elokuva.”

4.97 tähteä

Juhani Styrman

 

https://www.rivierakallio.fi/Event/12430/

http://kinosheryl.fi/fi/elokuvat/shopliftersperhesalaisuuksia

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet