Kallion kulttuuriverkosto

Viimeinen taidekauppa ja valkoinen leijona Afrikan aroilla

Cata Portin - Tuntematon mestari on Klaus Härön kuudes elokuva.

Jos vuosi 2018 oli varsin vaatimaton kotimaisella elokuvarintamalla, niin vuosi 2019 alkaa lupaavasti, kun valkokankaalle saapuu Klaus Härön Tuntematon mestari.

Häröä ei voi kutsua elokuvantekijänä miksikään modernistiksi, hyvä niin: hän on lähempänä perinteistä elokuvan ohjausta, jossa tarina ja kuvat liukuvat katsojan eteen luontevan vangitsevasti - ilman turhia kikkailuja, ohjaus on jämäkkää. Tuntematon mestari on Härön kuudes pitkä elokuva.

Tuntematon mestari kertoo ikääntyneen taidekauppiaan Olavi Launion (Heikki Nousiainen) yrityksestä tehdä vielä kerran merkittävä taide ostos. Ongelmia on kuitenkin kasaantunut paljon, Helsingin sydämessä toimivan kivijalkaliikkeen ovi ei enää käy niin kuin ennen. Maalauksia on hankalampi myydä kuin ennen, taidetta myydään polkuhintaan nettihuutokaupoissa, eivätkä pienen perinteisen taideliikkeen hinnat ja tarjonta ole kilpailukykyistä.

Tuhon partaalla killuvan taidekaupan lisäksi Launion elämä ei muutenkaan ole kohdillaan. Leskeksi jääneen taidekauppiaan välit omaan tyttäreen ovat tulehtuneet. Käy selväksi, että Launio on itsekäs ja ahne. Mies on valmis tekemään mitä vaan saadakseen hankittua arvokkaan maalauksen ja myymään sen sitten voitolla.

Tuntematon mestari kertoo kiinnostavasti taidemaailman ja pienyrittäjyyden karusta ja tylystä maailmasta. Härö ja kuvaaja Tuomo Hutri ovat vanginneet hienoja kuvia syksyisestä ja talvisesta Helsingistä. Kuvat tuovat aavistuksen omaisesti mieleen Woody Allen tavan tallentaa elokuviinsa New Yorkin katunäkymiä. Elokuvan sisältö dialogeineen toimii, mutta sitä vaivaa kuitenkin pieni ennalta-arvattavuuden painolasti ja juonen käänteet eivät ole kovin omaperäisiä. Mutta kaikesta huolimatta: Tuntematon mestari-elokuvasta tulee mieleen varmoin vedoin tehty klassinen maalaus, jossa silmä lepää ja se herättää ajatuksia.

3, 55 tähteä

*

Mia ja valkoinen leijona on televisioon paljon dokumentteja tehneen ranskalaisohjaajan Gilles de Maistrenin kolmen vuoden tulos. Elokuva on toteutettu kiinnostavalla tavalla, siinä seurataan Daniah de Villersin (Mia) ja valkoisen leijonan elämää aina leijonan syntymästä saakka, aina siihen saakka kun se on täysikasvuinen urosleijona. Tämä jakso on toteutettu elokuvassa aivan oikeasti ja se kaari kesti tuon kolme vuotta, siinä ajassa myös Mia pikkutytöstä kasvaa teini-ikäinen neitokainen.

Juoneltaan Mia ja valkoinen leijona on kliseinen nuortenelokuva. Se kärsii koko elokuvan ajan huonosta näyttelemisestä. Mutta elokuvalla on käsikirjoituksen ja ohjauksen puutteista huolimatta tärkeä luonnonsuojelullinen teema. Se muistuttaa monia villieläimiä uhkaavasta sukupuuttoon kuolemisesta. Elokuvan lopputekstit kertovat, että Afrikan leijonat saattavat kuolla sukupuuttoon 20 vuodessa.

2, 78 tähteä

Juhani Styrman

 

https://www.rivierakallio.fi/Event/12575/

http://kinosheryl.fi/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet