Kallion kulttuuriverkosto

Vain muutaman kokaiinilastin tähden

Glaire Folger. The Mule perustuu tositarinaan 90-vuotiaasta huumekuriirista, joka jäi kiinni Detroitissa vuonna 2011.

Clint Eastwoodilla (1930) riittää edelleen virtaa. Ikonimaisen elokuvantekijän ura on jatkunut jo 60 vuotta. Eastwood kertoi lopettavansa näyttelemisen Grand Torino -elokuvaan, kymmenen vuotta on siitä kulunut ja nyt mies palaa valkokankaalla, niin näyttelijän kuin ohjaajana elokuvalla The Mule.

Amerikkalaisen elokuvan ikihongan tunnetuimmat hahmot, hänen pitkällä ratsastuksella ovat olleet karut mieshahmot lännen sankarina ja likaisen Harryna. Niissä ongelmat ratkottiin ampumalla tai nyrkeillä. Nyt ikääntynyt sankarimme pyrkii ratkaisuihin lähinnä esiintymällä avuliaana ukkelina.

Lisää lempeyttä Eastwood hahmoon tuo tällä kertaa vielä, että hän esittää puutarhuria. Työ kukkien parissa on ollut kaikki kaikessa, että oma perhe on tullut siinä sivussa laiminlyötyä. Vanhan liiton jäärä puutarhuri Earl Stone ei osaa, eikä edes halua vastata ajan haasteisiin, niinpä seurauksena on konkurssi.

Onnekkaan sattuman myötä Stone löytää helpon työn, ikämiehelle, joka tykkää ajaa autolla. Uudelle työnantajalle pappa on myöskin kuin taivaanlahja: ei yhtään liikennerikkomusta. Pari helppoa keikkaa ja mukava liksa, pian Stone huomaa olevansa kuitenkin huumekartellin luotettava "muuli". Eastwoodin ohjaus perustuu tositarinaan 90-vuotiaasta huumekuriirista, joka jäi kiinni Detroitissa vuonna 2011.

Käsikirjoittaja Nick Schenk ja Eastwood leikittelevät sukupolvien välisillä ennakkoluuloilla. Vanha jäärä tapaa muun muassa eräällä kuriirikeikalla tumman perheen, joka yrittää vaihtaa autoon rengasta Googlen avulla. Luontevasti Stone käyttää ikäpolvensa rasismin ja ennakkoluulojen täyttämiä kielikuvia tarjotessaan apua pulaan joutuneille. Moinen kielenkäyttö vaatii kuitenkin tarkkaa silmää ja Eastwood onnistuu tässä lempeällä huumorilla sijoittamaan itsensä sillanrakentajaksi sukupolvien välisten kuilujen yli.

The Mule on vankalla ammattitaidolla rakennettu elokuva, joka edustaa tietenkin perinteistä elokuva koulukuntaa, joka ei tarjoa mitään järin suuria yllätyksiä. Kuitenkin Eastwood on luontevasti onnistunut päivittämään ikonimaista hahmoaan. Legendaarisesta pyssysankarista on hioutunut maailmaa nähnyt ikämies, joka katselee nyt maailmaa hieman kärttyisänä ukkelina, jossa on mukana paljon lempeää ymmärrystä maailmaa kohtaan, joka vääjäämättömästi muuttuu veteraaninäyttelijän- ja ohjaajan ympärillä.

Muutos alkoi toki jo Armottomasta (1992), mutta The Mulessa Eastwoodin herkkä puoli näkyy entistäkin koskettavammin. Vieläkään ei voi tietää ratsastaako miehemme nyt viimeisen kerran auringonlaskuun, jos näin käy, on the Mulen oman sukupolvensa tulkkina tehneen ohjaajan uran yksi parhaimmista töistä.

3,90 tähteä

Juhani Styrman

 

 

https://www.rivierakallio.fi/Event/12576/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet