Kallion kulttuuriverkosto

Kavi pyörittää klassikkoelokuvia nyt nykyaikaisessa Kino Reginassa

(Juhani Styrman) Kino Regina on 252 paikkainen tyylikäs teatteri, jossa kaikki yksityiskohdat on huomiotui tarkoin.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on saanut uuden esitysteatterin. Teatteri sijaitsee Oodi-kirjastossa ja se on nimetty edesmenneen elokuvatähden Regina Linnanheimon mukaan. KAVI jatkaa Reginassa samoilla linjoilla kuin aikaisemmassa teatterissaan Eerikinkadun Orionissa, eli kankaalla nähdään vanhoja klassikoita ja kulttiteoksia eri aikakausilta, varsinainen ensi-ilta teatteri se siis ei ole.

KAVI:n uuden tyylikkään teatterin tekniikka on huippuluokkaa. Lisäksi salin yleisöystävällisyyteen on panostettu: jokaiselta paikalta on paras mahdollinen näkyvyys kankaalle. Myös salin harmaa voittoinen väritys on tarkoin harkittu: se sopii parhaiten elokuvateatteriin, koska se ei heijasta valoa juuri lainkaan.

Regina on esteetön ja salissa on kaksi kiinteää pyörätuolipaikkaa ja katsomon edessä on lisää tilaa pyörätuoleille. Teatterin valkokangas on 11 metriä leveä eli Orionin vastaavaa suurempi. Reginan konehuoneesta löytyy 70 millimetrin projektori, jollaista ei Orionissa ollut. Lisäksi teatterissa on kaksi pelkästään 35 millimetrin filmille tarkoitettua projektoria, sekä projektori 16 millin filmille.

Reginassa on myös nykyaikainen digitekniikka. Teatterin 4K-tasoisella digiprojektorilla on jopa 3D-elokuvien esittäminen mahdollista. "Reginan kaltaiselle teatterille on kuitenkin ehdottoman tärkeää, että elokuvia voidaan esittää perinteiseen tyyliin filmikopioilta", sanoo Kavin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta. Filmi tulee siis säilymään Reginassa, Orionin tapaan, pääesitysformaattina.

Vaikka teatteri sijaitsee keskustakirjasto Oodin tiloissa, ei Regina ole riippuvainen sen aukioloajoista. Teatterilla on oma uloskäynti, joka mahdollistaa myöhäiset näytökset. Jopa oma sisäänkäynti on mahdollinen. Päivisin Kino Regina toimii kirjaston ja sen kumppaneiden käytössä.

Orion ehti toimia KAVI:n elokuvateatterina vuodesta 1984. Esitystoiminnan siirtämistä pois Eerikinkadulta alettiin suunnittelemaan vuonna 2009. Asia varmistui vuonna 2015, kun päätös kirjaston rakentamisesta tehtiin Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Monien Orionin vakiokävijöiden keskuudessa KAVI:n esitystoiminnan siirtäminen uuteen teatteriin aiheutti kiivasta keskustelua ja jopa vastarintaa. Joidenkin elokuva-entusiastien mielestä art deco-tyylinen Orion on edelleen se ainut ja oikea paikka elokuva-arkiston elokuville. Vanha teatteri ei kuitenkaan antanut mahdollisuuksia pysyä mukana tekniikkaan kehityksessä, esimerkiksi ahdas konehuone aiheutti ongelmia.

Kaikki kääntyi kuitenkin paremmin kuin hyvin: Helsinki saa uuden elokuvatoimijan, kun Elävän kuvan yhdistys Elke ry aloittaa näytökset helmikuussa Orionissa - Helsingin elokuvatarjonta rikastuu entisestään.

Kino Regina, Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4. Kino Reginan näytökset: kinoregina.fi/

Juhani Styrman

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet