Kallion kulttuuriverkosto

Matkalla Amerikan syvässä etelässä ja kuussa

Muusikko Don Shirley (Mahershala Ali) ja hänen autonkulttajansa Tony Lip (Viggo Mortensen) (kuva: Patti Perret)

Viikolla kolme saa ensi-iltansa rasismiteemoja sivuava Road movie ja kotimainen tieteisseikkailu, joka on samalla kallein koskaan tehty suomalainen elokuva. Kevyellä aasinsillalla näitä yhdistää lievästi komediallisuus.

Petter Farrellyn ohjaus Green Book kertoo muusikko Don Shirleyn (1927-2013) ja hänen autonkuljettajansa Tony "Lip" Valelongan (1930-2013) tarinan, kun kaksikko kiersi kuukausia keikkamatkalla Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa 1960-luvun alussa.

Elokuvan nimi viittaa mustille tarkoitettuun, vielä 1960-luvulla käytettyyn opaskirjaan The Negro Motorist Green-Book, jonka avulla he saattoivat matkustaa turvallisesti (missä on motellit ja huoltoasemat jotka oli heille sallittuja jne). Sanaa negro pidetään nykyään rasistisena, mutta kirjoittamisaikanaan se oli neutraalissa käytössä niin valkoisen kuin mustan väestön parissa. Harmittavasti kirjaa ei juurikaan elokuvassa nähdä eikä sitä kunnolla selitetä.

Tarina alkaa, kun Don Shirley (Mahershala Ali) palkkaa työttömäksi ajautuneen Tony Lipin (Viggo Mortensen) autonkuljettajakseen.  Kaksikko on kuin kolikon kaksi puolta. Lip on karkeakäytöksinen Bronxin katujen kasvatti, jonka vahvuuksia on vahvat nyrkit, mutta toisaalta hyvä supliikki. Hienostunutta kamarijazzia soittava Shirley on puolestaan sivistynyt, käytökseltään kaikin puolin elegantti maailmanmies.

On selvää, että automatkalla punnitaan näiden kahden miehen asenteet. Tonyn, jopa rasistiset ennakkoluulot ja Donin, joka kantaa puolestaan mukanaan omia traumojaan. Pitkällä kiertueella miehet alkavat luottaa toisiinsa. Vähänkö liian ennalta arvattavaa ja Hollywood kuorrutusmaista? Näin voisi sanoa, ikävä kyllä.

Green Bookin juoni kulkee mukavasti ja se on hyvin näytelty, miehemme pääosissa tekevät kelpo työtä. Roolia varten keskivartaloaan kasvattanut Mortensen näyttää osaamistaan, hän on uskottava fyysistä voimaa uhkuvana perusmiehenä. Ali on mainio hienostuneen ja hyväkäytöksisen muusikko Don Shirleyn roolissa.

Elokuvan pohjatarina on kiinnostava, mutta jo moneen kertaan kaluttu: Yhdysvalloissa rasismia käsittelevät elokuvat sijoitetaan turhan usein menneisyyteen. Se rakentaa mielikuvaa, että rasismi on historiaa. Farrellyn ohjaus sortuu käsittelemään aihetta varoen, elokuva jää lopulta hempeään satuverhoon käärityksi puolikomediaksi, joka vie pohjaa tarinan uskottavuudelta.

Tony "Lip" Valelongan ja Don Shirleyn ystävyys sekä elokuvassa kerrottu tarina on osittain totta. Todellisen tarinan muuntelu ja sen käsittely silkkihansikkain ei kuitenkaan ole miellyttänyt kaikkia kaksikon jälkeläisiä.

3,25 tähteä

*

Timo Vuorensola säväytti kiinnostavasti vuonna 2012 genreparodian rajamailla liikkuneella hillittömällä Iron Sky pläjäyksellä, jossa kuussa asuvat natsit yrittävät valloittaa maapallon. Tämän kotimaisen tieteiselokuvan jatko-osaa, Iron Sky: The Coming Race on väännetty vuositolkulla ja nyt valmista on tullut.

Jatko-osan teko on ollut yhtä tuskaa; tekijänoikeusriitoja, rahojen loppumista. Budjettia yritettiin kasata joukkorahoituksella, sillä saatiin kasaan 400 000 euroa. Koko elokuvan tuli lopulta maksamaan 20 miljoonaa euroa. Voisi kuvitella, että moinen raha näkyisi myös lopputuloksessa, mutta voi surkeutta - Iron Sky: The Coming Race on järkyttävän huono elokuva.

Iron Sky -leffasta on seitsemän vuotta. Jatko-osan huumori näyttää ja kuulostaa auttamattoman vanhentuneelta, koska se on kirjoitettu ja kuvattu vuosia sitten. Ketään ei jaksa enää naurattaa vuoden 2008 Yhdysvaltain varapresidentti ehdokas Sarah Palin tai paidatta ripaskaa tanssiva Valdimir Putin (Kari Ketonen).

The Coming Race on lohduton muistutus siitä, että raha ei kaikkea ratkaise. Myös valtaisia budjetti herättää ihmetystä: minne se raha on käytetty. Lavastus näyttää mielikuvituksettomalta, joukkokohtaukset ovat vaatimattomia ja digitaalitalitehosteet tuovat harmittavan usein mieleen alaa opiskelevien koulutyöharjoitelmat. Karikatyyrimäiset hahmot ovat puisevia, eikä kukaan näyttelijöistä jätä katsojaan mitään muistijälkeä.

Timo Vuorensola on osaava ja kiinnostava elokuvantekijä. Nyt vaan toivotaan, että Vuorensola ottaa rohkeasti uuden suunnan elokuvien tekemisessä. Hänen kaltaisen lahjakkuuden ei soisi tuhlaavan osaamistaan enää Iron Sky -elokuvien kaltaiseen tuotantoon.

1,02 tähteä

Juhani Styrman

kinosheryl.fi/

https://www.rivierakallio.fi/Event/12635/

www.rivierakallio.fi/Event/12577/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet