Teatteri Kultsa

Palapeli käynnistää juhlavuoden

Palapelissä näyttelevät Mikko Ravantti, Katy Suutari ja Vesa Salmi.

Mikael Rekola

Teatteri Kultsan 60-vuotisjuhlavuosi lähtee käyntiin teatterin oman tekijän, Jorma Hellströmin kirjoittamalla ja ohjaamalla näytelmällä. Palapeli-esitys tulee ensi-iltaan 2.2.2019. Tarinaa kuljettavat kaksi keski-ikäistynyttä miestä, vahtimestari Markku (Mikko Ravantti), lentokapteeni Arto (Vesa Salmi) ja Markun vaimo Alice (Katy Suutari).

Entiset kaverukset tapaavat toisensa vuosikymmenten jälkeen Markun syntymäpäivänä. Juhlien odotuksessa koulu- ja nuoruusajan tapauksia aletaan purkaa muistelemalla. Menneisyys kohtaa nykyisyyden. Kaihertamaan jääneet asiat pompahtavat pintaan, alkavat riivata ja asettaa miesten kaveruutta uusiin asemiin. Paljastukset johtavat välillä väkivaltaisiinkin purkauksiin.  Naisista puhutaan menneen vuosituhannen patoamattomalla rehvakkuudella.

– Arto on aikansa lapsi, jolle naisen esineellistäminen tuntuu jääneen teinipoika- tasolle, Artoa esittävä Vesa Salmi luonnehtii.

– Miesten kompetenssin ongelmien pohdinnasta tässä on kyse, Hellström vahvistaa.

Historian havinasta blondeihin ja Palapelin kokoajaksi

Jorma Hellström on vaikuttanut Kultsassa vuodesta 1983 alkaen paitsi ohjaajana, kirjoittajana ja näyttelijänä myös vuosia johtokunnan puheenjohtajana. Hän on lisäksi useaan otteeseen koonnut yhteen Kultsan omien kirjoittajien lyhytnäytelmiä esityskuntoon. Takavuosina Hellströmin ohjaamista noin 20 näytelmästä mainittakoon Hennalan soittokunta, Berliini järjestyksen kourissa, Optimisti ja Varasto. Mainitut ovat leimallisesti teoksia, joissa yhteiskunnallisuus ja historia olivat isossa roolissa.

Näyttelijän töitä miehelle on kertynyt laidasta laitaan ja eri foorumeilla. Esimerkiksi viimeisin pieni rooli hänellä oli Vantaalla: Blondi tuli taloon -TV-sarjan jatkonäytelmässä, joka on Elina Halttusen käsialaa.

– Kerrankin pelkkää näyttelemistä, Hellström huokaa.

– Kultsassa vastuu kun harvemmin rajoittuu vain yhteen rooliin.

Palapelin tapahtumapaikka on Seurasaari, tuttu ulkoilualue, joka vaalii maisemissaan paljon suomalaisen arjen historiaa. Hellströmin mukaan museosaari on omiaan kuvastamaan sitä pysähtyneisyyttä ja menneisyyteen juuttumista, mikä luonnehtii päähenkilöidenkin asennevammoja. Esityksen musiikki vie menneeseen ja tukee tyylillään ajankuvaa ja asenteita:

– Naiseen kohdistuvia, naisia arvottavia lauluja, Frederikin tyyliin. Mutta humoristinen näkökulma tässä suhteessa on syytä pitää mielessä.

Vastapainoa Arton härskiydelle ja pinnallisuuksista puhumiselle tuo Markun tasapainoisempi olemus ja ote elämään. Vai onko kyse enemmänkin Markun paikalleen jämähtämisestä kuin tasapainosta? Potkut työstä ja samalla irtiotto menneisyydestä ei ole Markulle kivutonta koettavaa.  Mutta ei Artokaan helpolla pääse.

Naisen laulun eksotiikkaa

Markun vaimo on toista maata, Alicen puolelta soi ranskalainen chanson. Alicea esittävä Katy Suutari on sekä roolissaan että oikeasti Suomeen muuttaja, joka hallitsee erinomaisesti ranskaksi laulamisen. Suutari on säveltänyt ja sanoittanut esitykseen pienen Katumusbiisin. Elävä uusi musiikki naisen esittämänä resonoi etäälle Arton ja Markun mielilevyistä. Alicen ilmestys muuttaa miesten peliä. Petollisia suhteita sovitellaan uuteen muottiin. Palapelin ainoa nainen loistaa lopulta esityksessä kuin miehen rakkautta ja anteeksiantoa manaava seireeni.

Komiikalla vauhditettu tarina

Musiikilla on Palapelissä roolinsa, mutta musikaali esitys ei ole. Se on juonikas tarina ja miesten näytelmä. Mitä kaikkea miehinen pätemisen tarve pistää ihmisen tekemään, jopa ystävää kohtaan? Siinäpä pulma! Palapelissä kipeitä asioita käsitellään komiikan keinoin – hauskuutta ja vauhtia ei tästä pelistä puutu. Jorma Hellström arvostaa itse teatterin katsojana ollessaan eniten hyvää tarinaa. Hyvä tarina on sellainen, josta löytyy samaistumispintaa johon tarttua, mennä mukaan. Itsensä löytäminen on palkitsevaa.

Palapeli
Käsikirjoitus ja ohjaus: Jorma Hellström. Puvustus: Teija Kotka-Pulkkinen. Lavastus: Marika Kahra. Valosuunnittelu: Jorma Tapola. Tehosteet: Jorma Hellström. Tuottaja: Joel Vepsäläinen.
Ensi-ilta: la 2.2.2019, klo 19.00. Muut esitykset klo 19 ellei päivämäärän jälkeen toisin mainita.
Muut esitykset: ti 5.2.2019, pe 8.2.2019, la 9.2.2019 huom! klo 17, ti 12.2.2019, pe 15.2.2019, la 16.2.2019 huom! klo 17, ti 19.2.2019, pe 22.2.2019, la 23.2.2019 huom! klo 17.
Teatteri Kultsa, Katri Valan puiston väestönsuoja, Käenkuja 6-8.
Liput: ennakkoon 15/12 €: www.teatterikultsa.fi tai ovelta 17 / 14 €.

Teksti: Pilke Lehto-Kaven
Valokuvat: Mikael Rekola

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet