Jari Pietiläinen

Yhteisöllisyys hehkuu Helsingissä vahvana

(PÄÄKIRJOITUS) Pääkaupungissa on ryhdytty järjestämään kotiseutukierroksia, joiden aikana asunnottomuutta kokeneet miehet ja naiset kertovat yhden kaupunginosan historiasta.

Helsingin Setlementti ry:n Hima & Strada tuottaa kävelykierroksia, jotka eivät ole pullollaan pitsiä ja kiiltokuvia, vaan niillä kuullaan tarinoita kaupungin rosoisista ja rokonarpisistakin kasvoista.

Huumeiden ja alkoholin täyttämä elämä on yhä usean asunnottomuudesta kärsivien karua arkea, johon eivät keskiluokkaiset helsinkiläiset juuri elämässään törmää.

Siksi on hienoa, että vailla vakinaista asuntoa olevat on päästetty kertomaan, miltä kadun varjoisemmalla puolella näyttää.

Vaikka Helsingin kaupunginosat ovat keskenään erilaisia, yksi piirre niiden halki tehtävillä kävelykierroksilla on: ne kertovat vahvasta yhteisöllisyydestä – siitä, että kaverista pidetään huolta, vaikka tämä sammuisikin porraskäytävään.

Vuonna 2003 näki ensi-iltansaJohanna Vuoksenmaan ohjaama elokuva Nousukausi, jonka keskeisin viesti oli välittäminen.

Elokuvassa ulkoisesti surkeassa lähiössä rehotti toisista ihmisistä huolehtiminen. Jos sähköhella on rikki, letut lapsille voi paistaa naapurin luona; samoin talon pahin murtovaras antoi auliisti säilykkeitä nälissään tuskailevalle tulokkaalle.

Tällaisia Nousukauden kaltaisia välittämistarinoita soisi näkevän ja kuulevan Helsingissä useamminkin.

Hima & Strada on asunnottomien vetämillä kierroksillaan tehnyt hyvän palveluksen meille, jotka haluamme kuulla elämän äänilevystä myös sen harvemmin soitetun b-puolen.

Jari Pietiläinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet