Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Reviiritaistelu ulkoilureiteillä

Hiihtokelien tulon myötä alkoi myös jokavuotinen reviiritaistelu ulkoilureiteillä.

”Ladulla tuli vastaan äiti pikkulasten ja rattaiden kanssa. Mainitsin asiasta. Huomasin, että naisella ei ollut minkäänlaista kykyä ottaa palautetta vastaan.”

”Näyttää siltä, että ihan tarkoituksella sotketaan latuja. Väite siitä, ettei laduilla kävely häiritse ja haittaa, ei pidä paikkaansa. Uusi ongelma ovat laduilla ja vapaan baanalla liikkuvat pyöräilijät.”

”Ilmoituksia on saatu useista laduille kuulumattomista liikkujista: kävelijöitä, koiria, mopoja, mönkijä, hevonen – jopa auto.”

Esimerkit on poimittu Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien viikon aikana julkaisemista jutuista.

Kunnon hiihtokelejä riittää pääkaupunkiseudulla yleensä muutaman viikon verran ja enimmilläänkin puhutaan parista kuukaudesta. Tuona aikana ulkoilijoiden välisten konfliktien, sen laturaivon, räjähtämistä yritetään ennaltaehkäistä opastuksella.

Helsinki aikoo asentaa satakunta opaskylttiä latujen läheisyyteen kertomaan, missä käytössä väylät ovat. Vantaallakin reittien varrella on Talvisin hiihtäjille -kylttejä. Espoossa kylttejä ei enää asenneta. ”Kyltit eivät ehdi vanheta paikoillaan, vaan ne revitään pois”, kaupungin latumestari perusteli Länsiväylälle.

Laturaivon hillitsemiseen ovat osallistuneet myös Suomen Latu ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisemalla yhteiset ohjeet ulkoilureittien käyttäjille. Hyvät tavat kuuluvat ulkoiluun, huomioi toiset käyttäjät, nopeampi väistää hitaampaa, takaa tuleva väistää edessä olevaa jne. Käypiä vaikkakin liian usein unohtuvia ohjeita muuhunkin yhteiseloon.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet