Kallion kulttuuriverkosto

Lapin tyttö ja harmaa eminenssi jenkeistä

Dionysos film // Lapin sydäntalveen ja arktiseen Rovaniemen lähiömaailmaan sijoittuva Aurora on Tervon omaperäisellä äänellä kerrottu ja tarkalla silmällä tehty komedia.

Kotimainen elokuvavuosi on alkanut lupaavasti, sen aloitti Härön Tuntematon mestari ja nyt seuraa jatkoa, kun valkokankaalle tärähtää Miia Tervon loistava Aurora. Viikon viisi toinen uutuus vie hämmästyttävälle matkalle valan käytäville, sen syvimpään ytimeen - Amerikan Yhdysvaltoihin.

Miia Tervo on tunnettu - tähän asti - kansainvälisesti palkituista lyhytelokuvistaan, muun muassa Santra ja puhuvat puut sekä Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia. Monesti hyppääminen lyhäreiden maailmasta pitkän fiktion puolelle ei onnistu kivuttomasti. Mutta Tervolta tämä loikka onnistuu ilahduttavan vaivattomalla tavalla.

Miia Tervo on jo osoittanut lyhytelokuvillaan, että hänellä on tunnistettava oma tyyli. Aurorassa on astuttu askel eteenpäin. Tervo on kotoisin Rovaniemeltä ja sinne hän vie esikoiselokuvansa tapahtumat, tuloksena on vimmainen, räväkällä huumorilla maustettu elokuva, jossa komedian rajoja ravistellaan rankalla pohjoisen asenteella. Eikä Aurorassa Rovaniemi näyttäydy romanttisena turistikohteena, vaan kaupungista esitellään nyt toisenlainen puoli: elokuvassa liikutaan lappilaisessa lähiössä

Tervolla on mainio elokuvailmaisun rytmitaju ja mikä hienointa hän on myös taitava henkilöohjaaja. Hienon näyttelijätyön myötä Aurora puhkeaa sitten täyteen kukkaan. Mimosa Willamo tekee nyt lopullisen läpimurtonsa näyttelijänä Auroran roolissa.

Oona Airola on taas kerran vakuuttava roolissaan, nyt Auroran bestiksenä. Miitta Sorvali tekee puolestaan pitkänuransa yhden hienoimmista sivurooleista rivouksia suoltavana mummelina. Elokuvassa on paljon rooleja ja kaikki nämä sivuhenkilöt on työstetty huolella ja ajatuksella.

Elokuvassa Aurora elää nuoren naisen elämää, työssä hän käy kauneussalongissa, mutta vapaa-ajalla neiti panee haisemaan: biletystä, satunaista seksiä ja muuta sähläämistä. Aurora ei kuitenkaan ole toivoton tapaus, hän pitää huolta alkoholisoituneesta isästään (Hannu-Pekka Björkman). Bilehirmulta löytyy myös lähimmäisen rakkautta muutenkin: hän etsii pulaan joutuneelle maahanmuuttajalle vaimoa.

Aurora on yksityiskohdiltaan melkoinen runsaudensarvi, silti kokonaisuus pysyy vakuuttavasti Tervon hyppysissä. Elokuva keriytyy auki kauniisti, tälle lajityypille ominaiseen tapaan, hieman ennalta aavistettavasti, mutta Tervo on kätkenyt elokuvaan humaania sanomaa, joka nostaa Auroran aikamme kotimaisten elokuvien merkkiteosten joukkoon.

4, 80 tähteä

*

Kuka ja millainen mies oli Dick Cheney? Ehkä monet muistavat hänet Yhdysvaltojen varapresidenttiä vuosina 2001-2009, mutta ei muuta? Vice – Vallan oikeat kasvot paljastaa tai vihjailee kuka siellä Valkoisessa talossa itse asiassa oli todellinen kunkku, se ei ollut Adam McKayn ohjaaman elokuvan perusteella presidentti Gerorge W. Bush, vaan se oli pirullisen taitava taktikko Dick Cheney.

No - mene ja tiedä. Elokuvan alkutekstit toppuuttelevat kertomalla, että tekijät eivät saaneet kaikkea selville mystisestä virkamiespoliitikosta, jonka työura USA:n hallinnossa ylettyi peräti kuudelle vuosikymmenelle. Eli puhtaasti mistään Cheneyn elämäkerrasta ei ole siis kyse.

Vallan oikeat kasvot on hykkerryttävän taitavasti tehty elokuva. Jossa tarinan 100 prosenttisen totuudenperän yläpuolle nousee oppitunti vallanjaosta ja sen käytännöstä ja teoriasta.

Tarinan alku on vuodessa 1963 kun yliopistoon pyrkivä Cheney keskittyy lähinnä opintojen sijaan enempi ryyppäämiseen. Mies jää kiinni rattijuopumuksesta ja vaimon (Amy Adams) läksytyksen ja vaimolle annetun lupauksen myötä Cheney keskittyy opintoihinsa ja hän päätyy lopulta Yhdysvaltain kongressiavustajaksi. Lopullisesti portit aukeavat vallan ytimeen, kun hän pääsee Donald Rumsfeldin (Steve Carell) avustajaksi ja hänestä tulee samalla republikaani.

Cheneyn polittisenuran tähtiä hetkiä olivat syyskuun 11. päivän tapahtumat 2001. Hän nappaa vallan epävarmalta Bushilta. Elokuvan perusteella Cheney manipuloi taitavasti presidenttiä ja todellinen valta liukui vääjäämättömästi varapresidentin käsiin.

Vaikka miehen käsissä oli lähestulkoon koko maailmanvalta, kaiken edelle ajoi rakkaus omaa perhettä kohtaan. Elokuva vihjaa, että Cheney tie Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi näytti varsin lupaavalta Clintonin jälkeen. Samaan aikaan perheen sisällä paljastui, että Cheneyn tytär on homoseksuaali. Nuorinta tytärtään suojellakseen hän vetäytyy kisasta ja loi uuden taktiikan, jonka avulla hänestä tuli harmaa eminenssi, josta moni ei tiennyt mitään, mutta hän oli kuitenkin se todellinen johtaja.

McKayn on myös elokuvan käsikirjoittaja. Vice on taidokkaasti rakennettu kokonaisuus, jossa paljon erinomaista näyttelemistä. Mutta yksi nousee ylitse muiden, se on Christian Balen hämmästyttävä suoritus Cheney roolissa, alkaen epävarmasta aloittelevasta poliitikosta, aina pulskistuneeksi sydänongelmista kärsiväksi, yhdeksi maailman merkittävimmäksi vallanpitäjäksi.

Vice – Vallan oikeat kasvot ei kerro lopullista totuutta mystisestä Dick Cheneysta. Onko tarina kuinka totta? Hienosti se on elokuvassa kuitenkin kerrottu ja  pelkästään jo Christian Balen ikimuistoisen roolisuorituksen vuoksi elokuva muistetaan pitkään ja on samalla ehdottomasti näkemisen arvoinen.

4. 75 tähteä

Juhani Styrman

/www.rivierakallio.fi

http://kinosheryl.fi/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet