Jussi Vehkasalo

Ei uskoisi, että täällä tarvitaan salahotelleja

(PÄÄKIRJOITUS) Helsinkiläisvirkamiesten ja samassa talossa asuvien naapurien mielestä Iso Roobertinkatu 1:ssä sijaitsee laiton hotelli (HU 19. ja 26.1.), josta aiheutuu häiriötä asukkaille. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston esityslistalla asia 30 000 euron uhkasakkoineen on jälleen 1. helmikuuta.

Lyhyt- ja pitkäaikaista majoitusta Iso Roobertinkatu 1:ssä tarjoavan Easyhomes Helsingin toimitusjohtajan mukaan Helsingissä on paljon muitakin firmoja, jotka vuokraavat asuntoja lyhyt- tai pitkäaikaiseen käyttöön. "Me toimimme samassa taloyhtiössä isommin ja jouduimme viranomaisten hampaisiin", toimitusjohtaja totesi HU:lle.

Huoneistojen vuokraaminen kerrostaloista muun muassa matkailijoille yleistyi Helsingissäkin Airbnb-palvelun tutuksi tulemisen myötä. Useissa Euroopan kaupungeissa on jo jouduttu rajoittamaan Airbnb-toimintaa, koska joissakin kerrostaloissa siitä aiheutuu häiriötä ja sillä on myös omat vaikutuksensa perinteisiin majoitusyrityksiin.

Sitä, kuinka monta lyhyt- ja pitkäaikaista majoitusta tarjoavaa yritystä Helsingissä nyt toimii, ei tiedä tarkalleen varmaan kukaan, mutta niiden lukumäärä on selkeästi lisääntynyt.

Samanaikaisesti Helsinkiin on rakentunut ennätystahtiin uusia hotelleja. Ja lisää tulee, yhtä Suomen suurimmista hotelleista liki 500 huoneellaan ryhdyttiin vastikään rakentamaan VR:n entiseen pääkonttoriin päärautatieasemalle.

Kiinteistö- ja majoitusbisneksessä liikkuu iso raha, mikä tekee siitä niin houkuttelevan kohteen. Jo lapsena opimme, että Monopoli-pelissä olet vahvoilla vasta sitten, kun saat rakennettua tontillesi hotellin.

Jussi Vehkasalo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet