Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Hyvä että ongelmiin herättiin edes nyt

(PÄÄKIRJOITUS) Ensin niiden piti olla ilmastovaalit. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi viime lokakuussa raporttinsa, joka veti poliitikkojen ilmeet vakaviksi. Kaikkien pitää nyt tehdä ilmastotoimia enemmän, nopeammin ja laajemmin, oli ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen viesti. Kevään eduskuntavaaleista povattiin ilmastovaaleja.

Sitten tuli marraskuu ja Tilastokeskuksen väestöennuste, joka herätti huolta eri puolilla yhteiskuntaa. Vuodesta 2018 tuli kolmas peräkkäinen, jolloin Suomessa syntyi vähemmän ihmisiä kuin kuoli. Kestävyysvajeen maassa eduskuntavaaleista oli tulossa myös lapsiperhevaalit.

Joulukuussa keskustelun painopiste vaihtui, kun Oulun poliisi kertoi epäillystä seksuaalirikosten sarjasta. Perussuomalaiset olivat sittenkin saamassa haluamansa maahanmuuttovaalit, vaikka äänenpainot kovenivat muuallakin poliittisessa kentässä.

Viikko sitten julkisuuteen nousi hoivaskandaali, ja vanhusten kohtelu yksityisissä hoivakodeissa on ollut viikon ajan ykkösuutinen. Tämän mustan pilven hopeareunus on se, että nyt on viimein herätty ongelmiin, jotka ovat jo olleet vanhustenhoidon työntekijöiden ja myös palvelujaan ulkoistaneiden kuntien tiedossa. Kansanedustajien taivastelu vanhustenhoidon tilasta on osin onttoa, sillä osa heistä on ollut kuntapoliitikkoina tekemässä ulkoistamispäätöksiä.

Kevään vaaleista on tulossa myös vanhusvaalit. Vanhusten asemaa on parannettava. Emme unohda heitä. Sen olemme heille velkaa. Nämä iskulauseet eivät kuitenkaan ole nykypuolueilta tai -poliitikoilta, vaan Kari Suomalaisen Helsingin Sanomien pilapiirroksesta yli 60 vuoden takaa.

Murheellista on se, että ihmisarvoisen vanhuuden pitää ylipäätään olla erityinen vaaliteema.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet