Kallion kulttuuriverkosto

Komiikan sympaattiset jättiläiset ja kuningattaret tukkanuottasilla

(KUVA: Aimee Spinks) Stan & Ollie on sympaattinen kuvaus katoavista ajoista.

Helmikuun alun uutuus elokuvat kertovat kahdesta legendaarisesta miehestä sekä kahdesta historian kuuluista naisesta.

Stan Laurel ja Oliver Hardy lienevät elokuvakomedian ikonisin kaksikko. Suomessa duo tunnetaan nimellä Ohukainen ja Paksukainen. Nyt  Jon S. Bairdin ohjaus  Stan & Ollie tekee kunniaa duolle, joka jätti lähtemättömän jäljen elokuvanhistoriaan.

Elokuvan alku muistuttaa kaksikon kulta-ajoista, mutta keskittyy lopulta kertomaan parempiakin aikoja nähneiden viihdyttäjien viimeisestä kiertueesta, joka suuntautuu Englantiin. Parivaljakon suosio alkoi hiipua 1940-luvulla, kun ikääntyvien koomikoiden elokuvista oli kadonnut se edellisten vuosikymmenten loisto.

Turhan usein todellisiin henkilöihin perustuvat elokuvat kompuroivat siinä, että valkokankaalla nähtävät näyttelijöissä ei ole alkuperäisten hahmojen uskottavuutta. Tämän sudenkuopan Stan & Ollie väistää mainiosti. Pääosissa Steve Coogan ja John C. Reilly tekevät yhdet uransa parhaista roolitöistä. Miehet ovat sisäistäneet vakuuttavasti näiden Hollywoodin kultakauden jättiläisten hahmot, pienimpiä eleitä ja maneereja myöten.

Herkulliset sivuroolit tekevät puolestaan Nina Arinda Stanin venäläisvaimo Idana ja eikä yhtään jää jälkeen Shirley Henderson Ollien pienenä, mutta pippurisena Lucille-vaimona.

Stan & Ollie parivaljakon klassikkomaiset valkokangas temput tunnetaan, mutta miehistä kertova elokuva näyttää myös millaisia he olivat siviilissä. Bairdin ohjaus tekee selväksi myös sen kumpi oli kaksikon todelliset aivot. Jos miesten elokuvissa Ollie oli ikään kuin pomo ja kurmotti yksikertaisempaa Stania. Todellisuudessa homma oli täysin päinvastoin: Stan Laurell kirjoitti sketsit ja vitsit. Täydelliseksi kaksikon komiikan teki sitten heidän taitonsa työskennellä saumattomasti yhteen, luottaen toisiinsa.

Elämäntyönsä yhdessä tehneiden kaverusten ystävyyden arvot tulevat vahvasti esiin viimeistään siinä vaiheessa kun kaksikko tajuaa ajan rajallisuuden. Tämän elämän katoavaisuuden Bairdin ohjaus tuo koskettavasti esiin. Stan & Ollie on sympaattinen hatunnosto kahdelle elokuvan suurmiehelle, vaikka elokuva kertoo elämän hauraudesta, muistuttaa se myös siitä, että suuri taide ei kuole koskaan.

4, 25 tähteä

*

Skotlannin kuningattaren Marian ja Englannin vastaavan Elisabet 1:n tarina on melkoisen tuttu, niin monta kertaa se on elokuvissa ja tv-sarjoissa kerrottu. Nyt tapauksesta muistuttaa Josie Rourke uutuuselokuvassa Kaksi kuningatarta.

Maria Stuart ja Elisabet olivat serkuksia. Elokuvassa tarina alkaa kun Maria palaa Ranskasta Skotlantiin. Siitä alkaa puolestaan valtataistelu, jossa kaksi vahvaa naista ottaa yhteen. Taustalla myllertää kansallisuuksien, uskontokuntien ja sukupuolten välinen taistelu.

Käsikirjoittaja Beau Willamo ja Rourke ovat sotkeneet hämmentävällä tavalla naisista kertovaa historiafaktaa ja omia näkemyksiään. Yksi oudoimpia elokuvan episodeja on Marian hovissa työskentelevän David Rizzion osuus. Hänestä on tehty homo, jolla on suhde Marian aviomieheen.

Tästä onkin rakennuttu toinen outo kudelma, jossa Maria julistaa hovissaan valitsevasta suvaitsevaisuudesta. Tänä päivänä uskottavaa todellisuutta, mutta elokuvassa eletään sentään myöhäiskeskiaikaa: todellisten historiankirjoitusten perusteella täyttä mielikuvituksen tuotetta.

Näiden kahden kuningattaren tarina on kiinnostava, mutta hahmoistaan huolimatta elokuvan kerronta jää laahaavaksi. Pääosissa Saoirse Ronan onnistuu Marian roolissa paremmin kuin Margot Robbie Elisabetin roolissa, hänen näyttelemisestään ei välity kunigatartamaista asennetta. Elokuvan lavastus on myös komeaa, kuningatarten asusteissa kyllä silmä lepää.

Elokuvan tärkein sanoma lienee kuitenkin se, josta vielä yli 500 vuotta myöhemminkin keskustellaan: parhaiten nainen menestyy, jos toimii miehisessä maailmassa niin kuin miehet toivovat.

3,60 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/12684/

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet