Kallion kulttuuriverkosto

Poikia vaarallisilla teillä

(KUVA: Francois Duhamel) Beautiful Boy pohjautuu David Sheffin ja tämän Nic-pojan omaelämäntarinoihin.

Viikon kahden uutuuselokuvan yhdistävänä tekijänä on nuorten miesten tarinat, jotka pohjautuvat tositapahtumiin ja molemmissa seuraukset voivat olla kuolema.

Perjantaina (15.2.) Suomessa ensi-iltansa saava Beautiful Boy on tositapahtumiin pohjautuva draama ja se on ajankohtainen Yhdysvalloissa raivoavan opioidikriisin takia. Siitä syytetään lääkefirmoja, joiden häikäilemätöntä kaupankäyntiä ihmishengillä puidaan oikeudessa kevään aikana.

Belgialaisohjaaja Felix van Groeningen ensimmäinen englanninkielinen elokuva pohjautuu David Sheffin ja tämän Nic-pojan omaelämäntarinoihin. Isää elokuvassa näyttelee Steven Carell ja pojan roolissa nähdään CMBYN-elokuvasta tuttu Timothée Chalame.

Lahjakas Nic aloittelee yliopisto-opintoja, mutta hänen päiväkirjansa paljastavat karmean salaisuuden. Nic on kirjoittanut päiväkirjaansa, miten metamfetamiini muuttaa hänen ankean maailmansa Shangri-Laksi. Kokeiluna alkanut alkoholin- ja huumeidenkäyttö muuttuu nopeasti kovan luokan riippuvuudeksi.

Nicilla on hyvät välit eronneisiin vanhempiinsa, kukaan ei tunnu kuitenkaan voivan pysäyttää hänen alamäkeään. Eniten voimattomuuden tunteen kanssa painii isä, joka tekee kaikkensa auttaakseen poikaansa. Elokuva kuvaa kamppailua huumeiden ja vieroitushoitojen ristiaallokossa, jossa Nic lupaa ja rikkoo lupauksensa ja lupaa taas uudestaan. Pohjakosketus tulee lopulta: isä poistaa poikansa kuvat seinältä.

Tuskan keskellä isä aloittaa kirjoittamaan kirjaa poikansa addiktiosta, tehden näin omaa surutyötään. Internet on oivallinen apuväline: Isä etsii tietolähteitä metamfetamiinin vaikutuksista. Pojan kiinnostuksen kohteet löytyvät sivustoilta, jotka neuvovat "kuinka piikität turvallisesti”.

Elokuva on selkeä kannanotto opioidiepidemiaan. Näkökulma on myös linjassa Yhdysvaltojen lainsäädännön kanssa. Pössyttely alkaa olla hyväksytty päihde siinä missä viinakin. Eli raja vedetään mietojen ja kovien huumeiden välille. Beautiful Boy on hyvin ohjattu ja näytelty, mutta se ei pysty täysin kiertämään valistusfilmimäistä asennetta ja näin se on hieman puisevan oloinen. Elokuvan sanoma on kuitenkin tärkeä, eikä se myöskään tarjoa helppoja ratkaisuja, niin kuin monet muut Hollywood-elokuvat.

Beautiful Boy -elokuvaan äänimaailmaa tuo muuten maailmalla kulttimaineeseen elektropiireissä noussutta suomalainen Pan Sonic-yhtye parin kappaleen verran.

3,15 tähteä

*

Vapaakiipeily on vaarallisin ja saamalla yksi kiehtovimmista kiipeilylajeista. Vapaasoolokiipeilyn ideana on kiivetä pitkiä ja vaarallisia reittejä – täysin vailla turvavälineitä. Miksi riskeerata elämänsä kiipeilyn vuoksi, tätä kysyy dokumenttielokuva Free Solo, joka kertoo amerikkalaiskiipeilijä Alex Honnoldin tarinan. Honnold aikoo kiivetä Yosemiten kansallispuistossa sijaitsevan noin kilometrin korkeuteen kohoavan graniittiseinämän El Capitanin huipulle ilman köysiä.

Elokuva seuraa Honnoldin valmistautumista nousuun. El Capitanin seinämät mies tuntee hyvin, hän on noussut huipulle useita kertoja köysien varassa. Hengenvaaralliseen suoritukseen valmistautumisen ohessa dokumentti piirtää myös henkilökuvaa Alex Honnoldista. Yllättäen elokuvan parhaaksi puoleksi nouseekin juuri tämä arkisten asioiden kuvaus.

Free Solo on maisemiensa puolesta hienoa katseltavaa. Mutta itse kiipeilykohtaukset ovat yllättävän kesyjä. Todellista vaaran tuntua katsojalle ei niistä synny. Elokuvan kuvaajien taidot eivät ole selvästikään riittäneet taltiomaan kiipeilykohtauksia niin näyttävästi kuin se oli ollut mahdollista. Kuvista puuttuu lähes täysin syvyysvaikutelma, joka on tämän tyyppisille elokuville elintärkeää. Kuvaajien taitojen puutteesta kertoo jotain myös se, että itse kiipeilyä on elokuvassa yllättävän vähän. Tätä ongelmaa on paikattu laajentamalla elokuvaa Honnoldin henkilödokumentin suuntaan, joka pelastaa lopulta elokuvasta paljon.

Free Solo on Oscar-ehdokas ja se nähdään Suomessa vain muutamassa erikoisnäytöksessä.

2,50 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/

http://kinosheryl.fi/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet