Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Aikamatka 80 vuotta taaksepäin

(PÄÄKIRJOITUS) Talvisodan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta, ja vuoden edetessä on jälleen luvassa juhlia ja muisteloita.

Toisin oli vielä 40 vuotta sitten. Talvisotaan johtaneiden tapahtumien dramatisointi johti vielä vuodenvaihteessa 1978–1979 jyrähdykseen idästä. Yleisradion TV2 esitti tuolloin Matti Tapion käsikirjoittaman ja ohjaaman kymmenosaisen suurteoksen Sodan ja rauhan miehet, jota ajan ilmapiirissä oli pidetty toista vuotta hyllyllä, koska Suomi ei ollut halunnut provosoida Neuvostoliittoa.

Dokumentaarinen näytelmäsarja kuvasi Suomen tietä 1930-luvun lopulta jatkosodan alkuun saakka. Keijo Komppa teki suurroolin J.K. Paasikivenä, Risto Mäkelä oli Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov ja Mikko Niskanen puolestaan Stalin. Pienemmissä rooleissa nähtiin muun muassa Tuntemattoman sotilaan Koskelaa näytellyt Kosti Klemelä Saksan ulkoministeri von Ribbentropina, Vanhalana hihitellyt Leo Riuttu oli puolestaan ulkoministeri Holsti.

Katsojat kiittivät aikansa kohuteosta, mutta Neuvostoliitto ei – historiaa tulkittiin tuolloin vielä virallisesti toisin. Itänaapuri kohdisti moitteensa Suomen ulkoministeriöön asti.

Sodan ja rauhan miehiä on tasaisin väliajoin kaivattu televisioon, jotta uudetkin sukupolvet tutustuisivat siihen. Talvisodan 80-vuotismuistamisen yhteydessä tähän on koko ajan mahdollisuus, sillä sarja on nähtävissä Yle Areenassa. Sodan ja rauhan miehet on toki nykyajan säksättävässä ärsyketulvassa hidastempoinen ja paikoin raskassoutuinenkin, mutta nuoremmille sukupolville oman maan historia voisi tulla tällä lähihistorian aikamatkalla tutummaksi. Ja vaikka sarja Yle Areenassa näkyykin, sille soisi löytyvän paikan myös perinteisen television ohjelmakartasta.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet