Kallion kulttuuriverkosto

Rakkautta Etelä-Koreassa ja veteraanietsivän viimeinen keikka

Future film / Kuva. Haemi (Jong-Seo- Jun) on nainen kahden erilaisen miehen välissä. Vasemalla Jongsu (Ah-In Yoo). Elokuvan nimi Burning viittaa varakkaan Benin (Steven Yeun) harrastukseen.

Viikon ensi-ilta elokuvat tarjoavat kurkistuksen miten konkariohjaaja Chang-dong Lee onnistuu palamaan elokuvien pariin vuosien tauon jälkeen. Samaan sarjaan näyttelijänä kuuluva Nicole Kidman tunkeutuu puolestaan rikkirevityn etsivän ihon alle roolissaan synkeässä, mutta hallitussa toimintaelokuvassa.

Eteläkorealaisohjaaja Chang-dong Lee muistetaan ennen, nyt ensi-iltaan tulevaa Burning-elokuvaa Secret Sunshine- ja Poetry -elokuvista. Lee uutuus perustuu kirjailija Haruki Murakamin Barn Burning nimiseen novelliin. Etelä-Korean uuden aallon kärkinimiin lukeutuvan ohjaajan tiivistunnelmainen elokuva on myös Etelä-Korean Oscar-ehdokas.

Elokuva alkaa, kun maaseudulta Souliin sekalaisiin hanttihommiin tullut Jongsu (Ah-in Yoo) tapaa mukavan neitokaisen Haemin (Jong-seo-Jun). He ovat myös kotoisin samasta kylästä ja kun yhteisiä taustoja on, he ystävystyvät. Eksentrisen oloinen Haemi on lähdössä kuitenkin pitkälle matkalle ja rakastuva Jongsu lupautuu hoivamaan neitokaisen Pannu-kissaa.

Jongsu on elämänsä kanssa hieman hukassa, ujo ja saamaton. Perhe on hajonnut, isä on joutumassa vankilaan virkamiehen pahoinpitelystä. Nuorukainen haaveilee kirjailijan urasta, joka jää kuitenkin lähinnä tietokoneen ruudun tuijotteluksi. Jongsu kantaa perheen traumoja sisällään. Hän tapaa isänsä oikeudessa ja ainoaksi kontaktiksi jää vain katseiden vaihto.

Jongsu odottaa toiveikkaana Haeminia Afrikan matkalta, kun hän palaa, yllättäen hänen seurassa onkin nuori komea mies Ben (Steven Yeun). Nuorukainen on kuin toiselta planeetalta verrattuna Jongsuun: Ben on sivistynyt, varakas, hieno koti ja mies ajelee ylellisellä Porschella. Jongsu on hämmentynyt, mutta jää kuitenkin kolmanneksi pyöräksi suhteeseen.

Haemi on nainen kahden erilaisen miehen välissä. Jongsu on köyhä, yksinäinen maalaispoika Pohjois-Korean rajantuntumasta. Benin edustaa yltäkylläistä kaupunkilaiselämää, se maailma on Jongsulle täysin vierasta. Samaa voidaan sanoa omassa kuplassaan elävästä Benistä: rajaseudun elämä ja äänet Pohjois-Koreasta kantautuvista propagandalähetyksistä ovat hänelle tuntematonta.

Elokuvan nimi Burning viittaa varakkaan Benin eräseen harrastukseen, hän paljastaa Jongsulle polttelevansa hylättyjä kasvihuoneita, Ben kertoo myös, että seuraava kasvihuone palaa lähellä Jongsun kotia. Tämä outo harrastus korostaa sosiaalista eriarvoisuutta: koska hän voi - rikkailla on rikkaiden huvit.

Mutta sitten Haemi katoaa mystisesti. Jongsu on huolestunut, mutta Ben suhtautuu tapahtuneeseen huolettomasti, jopa ylimielisesti. Haemin kello ja Pannu-kissa Benin kotona sekä hylätyt kasvihuoneet  herättävät Jongsun epäluulot ja ajaa hänet kohti epätoivoa, joka räjähtää lopulta hätkähdyttäviin tekoihin.

Lee on kehitellyt Murakamin pienen novellin ympärille moniulotteisen parituntisen triangelidraaman. Burning on arvoituksellinen, monitasoinen ja tasapainoinen elokuva, joka korostaa nykyajan vastakkaisuuksia sekä muistuttaa sukupolvelta toiselle siirtyvästä väkivallan perinnöstä. Lee palaa väkevästi kahdeksan vuoden hiljaiselon jälkeen elokuvarintamalle.

4,10 tähteä

*

Karyn Kusmanin uutuus Destroyer tullaan muistamaan ennen kaikkea Nicole Kidmanin roolihahmosta, jossa hänet on maskeerattu lähes tuntemattomaksi. Kidman näyttelee elämässään kovia kokenutta konkarietsivä Erin Belliä, joka ajautuu selvittelemään raadollista menneisyyttään. Aika monesti kalutta asetelma - mutta kiva huomata, että tästä perinteisestä astelemasta saadaan vielä irti jotain uutta.

Yleensä kulahtanutta ja menneisyyden riivaamaa poliisia näyttelee mies, jo naisen tuominen samaan tilanteeseen on jo piristävä poikkeus. Destroyer on synkkä elokuva, mutta kuitenkin uskottava kuvaus siitä millaista poliisityö voi olla karuimmillaan.

Destroyer koukuttaa heti alusta lähtien. Alkukuvissa nähdään, kun pultsarimuijaa muistuttava Bell raahautuu rikospaikalle kollegoiden häpeäksi. On tapettu mies, eikä tekijästä tietoa, mutta hädin tuskin jaloillaan pysyvä Bell sanoo tietävänsä tappajan. Virkatoverit hän jättää kuitenkin hämmennykseen hoippuen saman tien pois paikalta.

Pian kuvat leikkaavat Bellin uran alkuaikoihin, jossa nuori siloposkinen Erin joutuu heti kovaan paikkaan, sillä hänet ujutetaan peitetehtäviin rikolliskoplaan. Sieltä löytyy elokuvan peruskivi. Tarinan aikajana on pirstottu oivaltavasti. Näin katsoja pidetään pihdeissä tiputtelemalla Bellin menneisyyttä esiin pala kerrallaan. Elokuvan hajotettu rakenne tuo tarvittavaa syvyyttä Bellin hahmoon ja samalla koko tarinaan, aina elokuvan viimeisiin ruutuihin saakka.

Nicole Kidman (51) alkaa väistämättä kuulua näyttelijänä konkarikaartiin. Sukupolvensa suurimpiin tähtiin lukeutuvalle, hieman epätasaista jälkeä urallaan tehneelle Kidmanille Erin Bellin rooli on yksi merkkipaaluista. Destroyer on huolella työstetty muotovalio, omassa elokuvan tyylilajissaan.

3, 97 tähteä

Juhani Styrman

 

https://www.rivierakallio.fi/

http://kinosheryl.fi/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet