Teatteri Kultsa

Sketsi-Suomi tuo näyttämölle tv-viihteen klassikot

Sketseissä näyttelevät Mika Ryhänen (vas.), Johanna Ruonala, Petri Peltoniemi, Kati Hynninen, Jussi Vehkasalo, Niina Heinonen ja Charlie Nevander.

Timo Seppälä

Teatteri Kultsan 60. juhlavuosi jatkuu esityskonseptilla, jota ei Suomessa ole aikaisemmin nähty. Sketsi-Suomi tarjoilee katsojalle parhaat palat television legendaarisista suomalaisista sketsiohjelmista. 

Mukana on sketsejä ohjelmista Ilkamat, Parempi myöhään, Velipuolikuu, Mutapainin ystävät, Hymyhuulet, TABU, Lapinlahden linnut, Studio Julmahuvi, Pulkkinen ja Ketonen & Myllyrinne.

Esityksen ohjaaja Jalmari Jalonen mietti aluksi, voisivatko ketkään muut kuin alkuperäiset tekijät esittää tv-viihteen klassikkoja. Sketsiviihteen ystävänä hän halusi kuitenkin tarttua haasteeseen.

– Tehdäänhän biiseistäkin cover-versioita. Sketsit ovat saman mittaisiakin kuin rockbiisit, yhdestä viiteen minuuttia.

Työryhmä kävi läpi satoja sketsejä

Jalonen aloitti tekemällä listan suomalaisista sketsisarjoista 1960-luvulta tähän päivään asti. Sarjoja löytyi noin sata. Sen jälkeen työryhmä päätti yhdessä, mihin sarjoihin tutustutaan syvällisemmin. Osa sarjoista katsottiin läpi kokonaan.

Ensimmäisen karsinnan jälkeen työryhmä vei sketsit näyttämölle ja kokeili, mitkä niistä sopivat parhaiten teatterin lavalle.  Mukaan valikoitui lopulta 34 toimivinta ja hauskinta sketsiä. 

Sketsi-Suomea varten Teatteri Kultsan näyttämölle on rakennettu kuvitteellinen tv-studio. Todellisuudessa näyttämöllä pätevät eri lait kuin televisiossa.

– Näyttämöllä pitää olla toimintaa. Ei voi vain istua ja puhua, Jalonen sanoo.

Jalonen kertoo, että sketsien valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota käsikirjoitukseen. Sketsin käsikirjoituksen piti olla sellainen, että se kestää uuden esittämisen alkuperäisistä tekijöistä riippumatta. Pelkästään hassuun hahmoon perustuvat sketsit karsiutuivat pois.

Lyhyet kohtaukset vaativat tarkan rytmityksen

Sketsi-Suomessa seitsemän näyttelijää tekee yhteensä 135 roolia. 

– Meillä on tosi hyvä porukka, näyttelijä Johanna Ruonala kehuu. 

Häntä inspiroi se, että huumori on haastava laji. Sketsien henkilöt ovat hetken lavalla eikä heillä ole tavallisen näytelmän roolihenkilön kaarta. Ruonalan mukaan on tärkeä kiinnittää huomiota rytmiin. Miten henkilö puhuu ja liikkuu? Onko hän hidas vai nopea? 

– Se, miten näyttelijä on hahmossa, luo hahmon sielun, Ruonala sanoo.

Kaikki tv-ohjelmat eivät olleet Ruonalalle ennestään tuttuja. Myös muut näyttelijät tutustuivat moniin sarjoihin ensimmäistä kertaa. Ruonalan mukaan näytteleminen on tuoretta, kun ei tarvitse tietoisesti jäljitellä alkuperäistä sketsiä. 

Myös katsoja voi tulla esitykseen luottavaisin mielin, vaikka ohjelmat olisivat vieraita.

– On hyvä, jos ei tunne sketsejä etukäteen. Silloin voi löytää jotain uutta. Näyttämöversio voi myös innostaa katsojaa tutustumaan alkuperäiseen tv-sarjaan, Jalonen toteaa.

Alkuperäiset tekijät ovat hengessä mukana

Sketsien alkuperäiset käsikirjoittajat ja tuottajat vilisevät tuttuja nimiä tv-viihteestä ja teatterista: Jukka Virtanen, Seppo Ahti, Neil Hardwick, Kari Kyrönseppä, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Heiskanen, Petteri Summanen… Ja monia muita, sillä sketseillä on yhteensä lähes 50 oikeudenomistajaa.

Alkuperäiset tekijät ovat olleet innoissaan Sketsi-Suomesta ja kannustaneet kultsalaisia, kun heiltä on kysytty esitysoikeuksia. 

– Heidän mielestään tämä on mahtava idea!, Jalonen sanoo.

Sketsi-Suomi
Ohjaus ja dramatisointi: Jalmari Jalonen
Sketseissä: Niina Heinonen, Kati Hynninen. Charlie Nevander, Petri Peltoniemi, Johanna Ruonala, Mika Ryhänen, Jussi Vehkasalo
Illan juontaa IsoU (Vesa Salmi)
Esitykset: La 16.3. / Ke 20.3. / Pe 22.3. / To 28.3. / La 30.3. / Ke 3.4. / La 6.4. / Ke 10.4. / La 13.4. / Ke 17.4. / To 25.4. / La 27.4. / Ti 30.4. / La 4.5. / Ke 8.5. / Pe 10.5. / Su 12.5. * / Ke 15.5. / To 16.5. / La 18.5.
*merkitty esitys klo 15, muulloin klo 19

Teatteri Kultsa, Katri Valan puiston väestönsuoja, Käenkuja 6-8.
Liput: ennakkoon 15/12 €: www.teatterikultsa.fi tai ovelta 17 / 14 €.

Teksti: Marjo Linnasalmi
Kuva: Timo Seppälä

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet