Kallion kulttuuriverkosto

Rakkaus raatelee - Baby Janen kujanjuoksu

(KUVA: Sanna Vanninen / Oktober) Baby Jane (Roosa Söderholm ) muuttaa maalta Helsinkiin opiskelemaan.

Dokumentti puolella kunnostautunut Katja Gauriloff astuu nyt näytelmäelokuvien maailmaan Baby Jane ohjauksellaan. Gauriloffin esikoinen perustuu Sofi Oksasen vuonna 2005 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Teos oli Oksasen toinen romaani ja seuraavalla kirjallaan hänestä tulikin yksi aikamme merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista.

Oksasen teokset ovat monipolvisia kudelmia ja niiden elokuvaksi sovittamisessa on haasteita. Se nähtiin jo Antti J. Jokisen Puhdistus-kirjan filmatisoinnista (2012). Sinänsä osaavasti tehty elokuva noudatteli turhan orjallisesti alkuperäisteosta, eikä nouse missään vaiheessa itsenäiseksi elokuvateokseksi. Valitettavasti samoin käy nyt Gauriloffin ohjukselle, jonka käsikirjoituksesta hän vastaa yhdessä Veera Tyhtilän kanssa.

Baby Jane on erään parisuhteen kuvaus, jossa mielenterveysongelmat ovat keskiössä ja aiheena näin ehdottomasti kertomisen arvoinen. Valitettavasti ohjaus ja käsikirjoitus eivät onnistu rakentamaan näistä aineksista ehjää kokonaisuutta. Elokuva horjuu jo epäuskottavasta dialogiasta, kerronta ikään kuin hakee koko ajan rytmiään, löytämättä sitä kuitenkaan missään vaiheessa.

Elokuvaan yritetään luoda rankkuutta tuomalla siihen symboliikkaa ja kuvauksia huuruisista homobileistä. Nähdään välähdyksiä häkkiin vangitusta tiikeristä, sillä alleviivataan sitä, että tarinan hahmo on olosuhteidensa vanki. Homomaailman kuvauksissa on puolestaan päädytty lähinnä kliseisiin S&M seksi- ja biletyskuvauksiin. Se mikä näytti kirjan ilmestymisen aikoihin rankalta, ei istu ongelmitta elokuvaan, joka kertoo kuitenkin tästä päivästä. Ihmetellä sopii miksi elokuvaa ei tehty siihen aikaan, johon sen tapahtumat alun perin sijoittuivat?

Monesti kotimaisen elokuvan onnistuvat pelastamaan näyttelijät, vaikka käsikirjoitus tökkii. Nyt ei onnistuta siinäkään; Baby Janea esittävän Roosa Söderholm näytteleminen on puisevaa. Maria Ylipää selviää paremmin paniikkihäiriöisen Pikin roolista kokeneemman näyttelijän rutiinilla.

Katja Gauriloffin ohjaus ei tavoita Oksasen romaanin väkevää sanomaa, joka muun muassa kritisoi mielenterveyshoitojen kapea-alaisuutta ja psyykkisistä ongelmista kärsivien ahdistusta. Baby Jane on kankea filmatisointi, jossa tarina jää teennäiseksi ja lopputulos näyttää harmittavan vanhanaikaiselta.

2,00 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet