Kallion kulttuuriverkosto

Varjosaari - piilossa keskellä Helsinkiä

Varjosaaren huvilan suunnitteli 1900-luvun alussa silloinen saaren omistaja Mats Nyström. Varjosaaresta on tehty maalaus 1930-luvulla, maalari on tuntematon (maalaus: Sommardahlin suvun kokoelmat).

Vanhankaupunginlahdella Kulosaaren ja Leposaaren takana on pikkusaari nimeltään Varjosaari. Useimmissa Kulosaarta tai Vanhankaupunginlahtea käsittelevissä julkaisuissa saarta ei mainita lainkaan, ja lopuissa se ohitetaan pikaisesti. Kalliolainen kirjailija Maarit Verronen alkoi selvittämään saaren historiaa ja saaren tarina kerrotaan nyt tietokirjassa Varjosaari - piilossa keskellä Helsinkiä (Reuna).

Ensimmäiset merkinnät saaresta asiakirjoissa ja karttoissa löytyvät 1500-luvulta. Kun Venäjä ryhtyi laatimaan Suomesta karttoja 1800-luvun lopulla, myös Vanhakaupunginlahden pikku saaret saivat nimiä. Nykyinen Leposaari sai nimen Iso-Pässi ja luontevasti viereisestä saaresta tuli Pikku-Pässi (Lilla Bässen).

Saarelle kohosi huvilamainen rakennus vuonna 1908. Taloa ei ollut tarkoitettu alun perin talviasuttavaksi, mutta siitäkin huolimatta rakennus kelpasi jopa ympärivuotiseen asumiseen. Varjosaaressa, jonka nimen se sai 1940-luvulla, asuttiin 1920-luvulta, aina 1960-luvun lopulle saakka. Talo purettiin vuonna 1970.

Maarit Verronen on myös selvittänyt Varjosaaren omistajat aina 1500-luvulta tähän päivään saakka. Saaren nykyinen omistaja on Helsingin kaupunki. Mainiosti sanaileva Verronen on tehnyt huolellista työtä tutkiessaan saaren historiaa. Saaren tarinan alkaa aina pronssikaudelta, päätyen tähän päivään. Samalla hän sitoo saaren historian taitavasti suurempaan kokonaisuuteen - Helsingin historiaan.

Perfektionistisella asenteella kirjojaan taustoittava Verronen ei löytänyt valokuvaa saaren talosta. Hän onnistui jäljittämään kuitenkin saarella asuneiden jälkeläisiä ja kirjan valmistumisen jälkeen löytyi vielä yllätys: Maalaus 1930-luvulta, joka esittää Varjosaarta, jossa talo näkyy.

Maarit Verronen on valtionpalkinnolla palkittu kirjailija ja ollut kahdesti Finlandia-ehdokkaana. Hän on kirjoittanut kymmenen romaania, sekä lukuisia tietokirjoja, muun muassa kirjan Suomen puumuuntamoista. Melontaa harrastava Verronen on kirjoittanut myös kirjan Ruoholahden tuntumassa olevan Sulhasen saaren historiasta (Sulhanen. Lapinniemen viimeinen saari (2014), Varjosaari-kirjan kuvituksen on tehnyt graafikko Laura Salama, joka on kuvittanut muitakin Helsinki-aiheisia kirjoja.

Maarit Verronen, Varjosaari - piilossa keskellä Helsinkiä (myynti: reunalla.fi)

Juhani Styrman


 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet