Jukka HämäläinenKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Helsingillä ehkä taas varaa keventää veroa

Helsingissä on totuttu hyviin tilinpäätöksiin. Viime vuoden lukuja on kuitenkin kiintoisaa tarkastella sen valossa, että Helsinki pitkästä aikaa alensi veroprosenttiaan 18,5:stä tasan 18:aan.

Samalla kaupunki luopui investointikatosta, puolitti prosentin vuotuisen tuottavuustavoitteensa ja luopui vielä koiraverostakin.

Kaupungin tilikauden tulos oli tästä huolimatta mukavat 386,8 miljoonaa, vaikka tulos laskikin reilusti parista viime vuodesta. Viime vuoden tuloksen mahdollistivat talousarviota parempi toimintakate, vero- ja valtionosuustulojen ennakoitua suurempi kasvu sekä oletettua pienemmät korkomenot.

Toisaalta kulut kasvoivat vain maltillisesti.

Hyvä tulos saavutettiin siitäkin huolimatta, että kaupunki lyhensi lainojaan lähes kymmenellä prosentilla lainasummasta. Kaupungilla on nyt lainaa 1 693 euroa asukasta kohti, kun lainasumma vielä vuotta aiemmin oli 1 871 euroa.

Kaupungin rahasampona on vielä omistamansa energiayhtiö Helen, joka sekin raportoi erinomaisesta tuloksesta viime vuodelta. Helenin liikevoitto oli 131 miljoonaa euroa.

Vaikka yleisen talouskasvun ennustetaankin taas hidastuvan, pormestari Jan Vapaavuori pääsee rakentamaan ensi vuoden taloutta vahvalle perustalle. Viime vuoden valossa ei olisi ihme, jos hän ehdottaisi valtuustolle uutta veroprosentin laskua, sillä verotuksen keveneminen aina myös piristää taloutta.

Valtuutetut taas pääsevät vaatimaan lisää satsauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin, pyöräteihin ja homekoulujen korjaamiseen.

Jukka Hämäläinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet