Aapo SiippainenKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Kauhun tasapainoa taksin kyydissä

Taksien hinnat nousivat Uudellamaalla 7,7 prosenttia sen jälkeen, kun uusi tieliikennelaki astui voimaan viime vuoden heinäkuussa. Asia selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin viime viikolla julkaisemasta kyselytutkimuksesta.

Pääkaupunkiseudulta on kuitenkin nykyisin mahdollista löytää aiempaa edullisempia takseja. Uberin, Boltin ja Yangon kaltaiset ulkomaiset kyytipalvelut käyvät nyt tiukkaa hintakisaa (HU 17.3.).

Hinta ei ole kyytipalveluiden ainoa ase, vaan kilpailua käydään myös tasalaatuisella palvelulla.

Kyytipalveluiden turvallisuuden ja asiakaspalvelun selkärankana toimii palautejärjestelmä, jossa sekä kuski että asiakas arvioivat toisensa matkan päätteeksi. Tätä voi kuvata kauhun tasapainoksi. Kummallakin osapuolella on syy toimia moitteettomasti, jotta kyydit onnistuvat jatkossakin. Konsepti on testattu monessa maassa, ja asiakas saa sitä, mitä tilaa. Tilanne taksitolpalla voi olla päinvastainen.

Sosiaalisessa mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissa moni helsinkiläinen mollaa joidenkin perinteisten taksien palvelua. Pääkaupunkiseudulla ollaan muuta Suomea tyytymättömämpiä taksien turvallisuuteen. Joka viidennes koki turvallisuuden heikentyneen ja pelänneensä muun muassa hinnalla huijaamista. Eniten kritiikkiä antoivat erityisryhmät.

Pitkään ajaneiden taksinkuljettajien valtti on kokemus. Sain vinkin, että Helsinki-Vantaan terminaali 2:n jättiremontin takia taksilla kannattaa ajaa terminaali 1:n eteen. Aikaa ja rahaa säästyy, kun matkustajan ei tarvitse seisoa pitkässä taksijonossa. Aamuisin, erityisesti alkuviikosta, jonot ovat olleet satoja metrejä.

Aapo Siippainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet