Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Hajasijoitus jakaa ehdokkaita

(PÄÄKIRJOITUS) Suomi on pitkä maa. Tämä käy ilmi myös Mediatalo Keskisuomalaisen vaalikoneesta, jonka yksi kysymys käsittelee valtion työpaikkojen sijoittamista nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Helsingissä ehdolla olevista vaalikonevastaajista noin 60 prosenttia on eri mieltä tai täysin eri mieltä valtion työpaikkojen sijoittamisesta nykyistä enemmän maakuntiin. Uudenmaan vaalipiirissä noin puolet vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on sitä mieltä, että valtion työpaikkoja voisi sijoittaa nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Maakunnasta katsottuna tilanne näyttää aivan toisenlaiselta. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa ja Savo-Karjalassa lisää hajasijoittamista haluaa noin 95 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista. Vaasan, Hämeen ja Keski-Suomen vaalipiireissä lisäämistä kannattavien osuus huitelee 90 prosentin tienoilla.

Muuttotutkija Timo Aro julkaisi hiljattain tilastokoosteen, jonka mukaan 69,3 prosenttia maan kaikista työpaikoista on avoimella sektorilla. Paristakymmenestä suuresta kaupungista avoimen sektorin osuus on suurin Vantaalla (75,2 prosenttia) ja Espoossa (74,1 prosenttia). 24 000 valtion työpaikan Helsinkikin mahtuu avoimen sektorin työpaikkojen osuudessa (69,7 prosenttia) kärkikuusikkoon. Espoossa ja Vantaalla valtion työpaikkojen yhteismäärä on 4 000. Osin tilastointia tosin hankaloittaa se, että yhtiöitetyt kunnalliset palvelut näkyvät avoimen sektorin työpaikkoina.

Moni työ on toki aiempaa vähemmän paikkaan sidottua, mutta suunnittelupöytien kasvottomat henkilöresurssit ovat arjessa kuitenkin ihmisiä perheineen. Tämän toivottavasti opetti entisen Lääkelaitoksen pakkosiirto.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet