Mikko Välimaa

Juhlivatko vihreät vai tuleeko taas yllätys?

(PÄÄKIRJOITUS) Taistelu eduskuntavaalien ratkaisevista paikoista käy kuumana, kun varsinaiseen vaalipäivään on puolitoista viikkoa.

Helsingin vaalipiirissä jaossa on 22 paikkaa, ja suurinta vaalivoittoa povataan vihreille. Valtio-opin dosentti Pertti Timonen arvioi (HU verkko 30.3.) Ylen tuoreimman gallupmittauksen pohjalta, että vihreät voi kasvattaa kansanedustajamääräänsä viidestä kuuteen. Valtapuolue kokoomus joutuisi tyytymään viiteen paikkaan kuuden sijasta. Vaalivoittoa juhlisi myös Vasemmistoliitto, joka nostaisi paikkansa kolmeen. SDP säilyttäisi neljä paikkaansa.

Valtakunnallisessa nosteessa oleva Perussuomalaiset joutuisi Timosen mukaan tyytymään Helsingissä kahteen paikkaan viime vaalien kolmen sijaan. Keskusta ja RKP säilyttäisivät molemmat yhden paikan.

Helsingissä, kuten muuallakin maassa, yllätysmomentti liittyy siihen, saako vaalien äänikuninkaaksi veikattu Jussi Halla-aho (ps.) vedettyä äänestäjiä uurnille. Ylen kyselyssä noin 37 prosenttia jätti kertomatta kantansa, ja juuri tämä ryhmä ratkaisee lopullisen vaalituloksen.

Merkillepantavaa vaaleissa on yleisesti vihreiden ja perussuomalaisten kaltaisten ”uusien” puolueiden nousu haastamaan perinteisiä oikeisto- ja demaripuolueita. Taustalla vaikuttaa globalisaation tuomat uudet jakolinjat, mutta myös puolueiden muutos.

Emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioi äskettäin Facebookissa, että vielä 1960-luvulla kokoomus ja useimmat muut eurooppalaiset keskustaoikeiston puolueet olivat vahvasti kansallismielisiä konservatiivipuolueita. Nyt niistä on tullut Paloheimon mukaan kansainvälistä talousliberalismia kannattavia voimia. Tämä on jättänyt oven auki uusille kansalliskonservatismin edustajille, joita vastaan asettuu yhä voimallisemmin vihreä ja vasemmistoliberaali blokki.

Mikko Välimaa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet