Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Realiteettien vuoro vaalien jälkeen

(PÄÄKIRJOITUS) Eduskuntavaalien varsinaisen vaalipäivän lähestyessä ehdokkaiden luovuus lisääntyy – jopa niin paljon, että poliisikin on joutunut asiasta huomauttamaan. Tällä viikolla poliisi tiedotti erikseen, että tienvarsien kameratolpat eivät ole paikkoja, joihin mainoksia saa kiinnittää.

Tienpientareiden vaalimainoksilla on ollut myös yllättävä sivuvaikutus. Ehdokasnumerot ovat ai-heuttaneet autoilijoille virheellisiä ilmoituksia nopeusrajoituksista. Kyse on auton lisävarusteesta, joka tunnistaa liikennemerkkejä ja tallentaa ne näytölle. Tapauksia on tullut poliisin tietoon useita.

Lapsien valjastaminen vaalityöhön on vähemmän toivottava ilmiö. Ilmapallo on pelkkä ilmapallo, mutta vaalikojuilla on tullut vastaan kampanjaliiveihin puettuja alakouluikäisiä lapsia. Eräs helsinkiläisehdokas puolestaan lähetti lapsensa mukana mainoksiaan alakoulun myyjäisiin. Opettaja piti politiikan poissa koulun yhteisestä tapahtumasta palauttamalla esitteet.

Kampanjoinnissa on nähty myös rajat ylittävää yhteistyötä. Samassa vaalipiirissä ehdolla olevat keskustan, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien puheenjohtajat sekä kokoomusministeri ovat tällä viikolla kiertäneet yhdessä Uuttamaata. Vantaalla puolestaan paikallinen kaupunginvaltuutettu maksoi omasta pussistaan lehti-ilmoituksen, jossa hän suositteli yhtätoista paikallista ehdokasta läpi poliittisen kentän.

Kampanjoinnin keskellä on hyvä muistaa, että Suomen kaltaisessa poliittisessa järjestelmässä vaalien alusajan lupausten ja vastakkainasettelun jälkeen on tulosten selvittyä aina realiteettien tunnustamisen ja yhteistyön vuoro.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet