Jari Pietiläinen

Vaaleista Helsinkiin suuri muutosvyöry?

Tasan neljän vuorokauden kuluttua selviää se, millä miehistöllä Suomen valtiolaivaa ohjataan seuraavat neljä vuotta. Näissä eduskuntavaaleissa on pelissä paljon.

Uutta näissä vaaleissa on se, että peräti kolme suurta mediataloa julkaisee kuluvalla viikolla puoluekannatusgallupinsa tulokset.

Kun aiemmissa vaaleissa vaaleja edeltänyt viikko oli rauhoitettu mielipidemittauksilta, nyt asian laita on toinen.

Koska äänestäjillä on taipumus kivuta voittajien kelkkaan, viime hetken galluptulosten julkistamisella saattaa hyvinkin olla merkitystä jopa eduskunnan paikkajakoon.

Helsingissä huomio kiinnittyy kolmeen polttopisteeseen. Vihreät ovat nyt huimassa nosteessa ja puolueen vahvimmalla tukialueella sille taatusti ropisee lisäpaikkoja.

Vihreillä oli Helsingissä viime vaaleissa eroa kokoomukseen vain yksi edustajapaikka. Nyt näiden kahden puolueen voimasuhteiden arvioidaan kiepsahtavan toisinpäin.

Jos vihreät nousee ohi kokoomuksen, se on Helsingissä historiallinen muutos, joka voi heijastua myös seuraaviin kuntavaaleihin.

Keskustan ainoan paikan mahdollinen menetys Helsingissä on sekin varsin todennäköinen – ensi kertaa puolueen olemassaolon aikana. Kolmas mielenkiintoinen yksityiskohta on pikkupuolueiden vaaliliitto, jonka ansiosta joko Piraattipuolue tai Feministinen puolue voi nousta uutena tulokkaana eduskuntaan. Olipa muutos millainen tahansa, siinä kannattaa olla mukana – äänestämällä.

Jari Pietiläinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet