Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Jatkuuko vilkkaus vielä sunnuntaina?

(PÄÄKIRJOITUS) Sunnuntaisten eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina ennätyksellisen vilkkaana. Missään aiemmissa eduskuntavaaleissa ennakkoääniä ei ole annettu yhtä paljon. Ennakkoon äänestämässä kävi yli 1,5 miljoonaa ihmistä, yli 36 prosenttia äänioikeutetuista. Neljän vuoden takaisiin eduskuntavaaleihin verrattuna ennakkoon äänestäneiden määrässä oli nousua noin neljä prosenttiyksikköä.

Lisääntynyt kiinnostus ennakkoäänestämiseen näkyi myös pääkaupunkiseudulla. Helsingin vaalipiirissä nousua neljän vuoden takaiseen oli noin viisi prosenttiyksikköä. Nyt Helsingissä äänesti ennakkoon runsaat 35 prosenttia äänioikeutetuista.

Uudenmaan vaalipiiriin kuuluvien Espoon ja Vantaan ennakkoäänestysprosentti nousi myös, mutta ei kuitenkaan yhtä paljon kuin Helsingissä. Espoossa ääntään käytti ennakkoon 32,6 prosenttia äänioikeu-tetuista, kun luku oli neljä vuotta aiemmin 29,8. Pääkaupunkiseudun kaupungeista äänestysprosentti on perinteisesti ollut alhaisin Vantaalla. Nyt vantaalaisista äänioikeutetuista äänesti ennakkoon 29,9 prosenttia, kun vuonna 2015 luku oli 26,3.

Sunnuntai-iltana nähdään, miten vilkas ennakkoäänestäminen näkyy vaalien lopullisessa äänestysprosentissa. Onko äänestämisen painopiste siirtynyt enemmän ennakkoäänestämiseen vai käydäänkö uurnilla ahkerasti vielä varsinaisena vaalipäivänäkin? Sään pitäisi ennusteiden mukaan ainakin suosia sunnuntaille äänestämisen jättäneitä. Neljä vuotta sitten Suomessa asuvien äänestysprosentti oli 70,1.

Sunnuntaina lasketaan äänet, mutta uusi vääntö alkaa tuloksen selvittyä, kun maahan pitäisi taas saada toimintakykyinen hallitus.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet