Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Helsinki sai paljon uusia edustajia

Sunnuntai-iltana Helsingissä oli käynnissä vallanvaihto. Vihreät nousi kansanedustajapaikoissakin hetkeksi kokoomuksen ohi pääkaupungin isoimmaksi puolueeksi, mutta ääntenlaskun valmistuessa molemmat päätyivät lopulta kuuteen paikkaan – vihreät yhden lisäpaikan saaneena ja kokoomus entisen paikkalukunsa säilyttäneenä. Äänissä ero oli kuitenkin vihreiden hyväksi lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Vaikka paikkajaossa ei tapahtunut isoja muutoksia, niin eduskunnassa nähdään runsaasti uusia helsinkiläisedustajia – osin luopumisten takia ja osin äänestäjien tahdosta. 22 edustajasta yhdeksän on uusia.

Vihreissä Ozan Yanar ei onnistunut uusimaan paikkaansa, ja uusina edustajina eduskuntaan nousevat Maria Ohisalo, Mari Holopainen ja Atte Harjanne. Yhden lisäpaikan saaneessa Vasemmistoliitossa Silvia Modig saa tehdä tilaa Mai Kivelälle ja Veronika Honkasalolle. Sosiaalidemokraateista uutena eduskuntaan nousee Eveliina Heinäluoma, ja puolueen yhden paikan menetys osui Pilvi Torstin kohdalle. Kokoomuksen ainoa uusi edustaja on Terhi Koulumies.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella oli epäkiitollinen osa yrittää puolustaa keskustan ainoaa paikkaa Helsingissä. Edes viikkoa ennen vaaleja tehty Malmi-manööveri ei pelastanut Tiilikaista, joka ehti istua 16 vuotta eduskunnassa Kymen vaalipiiristä valittuna.

Helsingin ja samalla koko maan äänikuninkaaksi nousi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka keräsi ennätykselliset 30 527 ääntä. Halla-ahon vanavedessä eduskuntaan nousi perussuomalaisista Mari Rantanen ja paikkansa säilytti Tom Packalen.

Jos Tony Halmeen sanottiin vuoden 2003 vaaleissa herättäneen Helsingin lähiöt, niin eri äänestysalueiden tuloksia tarkastelemalla selviää Halla-ahon keränneen kannatusta muualtakin. Esimerkiksi vihertäväksi mielletyn Viikinkin kolmella äänestysalueella Halla-aho keräsi jokaisessa eniten ääniä ja Punavuoressakin toiseksi eniten.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet