Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Paikan hinta selviää vasta myöhemmin

(PÄÄKIRJOITUS) Eduskuntavaaleista on kulunut viikko, ja ehdokkailla tukiryhmineen on jäljellä mainosten kerääminen teiden varsilta ja viimeisten vaalilaskujen maksaminen. Valituiksi tulleiden edustajanpaikan hinta selviää monen osalta kuitenkin vasta myöhemmin.

Vaalirahoituksen taustojen avaaminen on ehdokasvaiheessa vapaaehtoista. Etelä-Suomen Median tällä viikolla tekemän seulonnan perusteella iso osa ehdokkaista oli jättänyt vaalirahoituksen vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen tekemättä Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä. Vain vihreiden ja Piraattipuolueen ehdokkaista kaikki olivat täyttäneet ennakkoilmoituksen.

Vapaaehtoisten ennakkoilmoitusten perusteella eniten Helsingissä käytti rahaa kampanjaansa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. 80 000 euroa ei riittänyt pitämään kiinni keskustan ainoasta paikasta Helsingissä. Kokoomuksen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja opetusministerin erityisavustaja Daniel Sazonov puolestaan ilmoitti kampanjakuluikseen lähes 65 000 euroa, mutta jäi valitsematta. Uudenmaan vaalipiirissä kokoomuksen Henrik Vuornos ja Mervi Katainen ilmoittivat molemmat käyttäneensä kampanjoihinsa 55 000 euroa, mutta paikkaa eduskunnasta ei tullut.

Vaalirahoitus on muuttunut avoimemmaksi, mutta rahalähteitä jää edelleen pimentoon. Varsinaisen vaalirahailmoituksen ovat velvoitettuja tekemään vain valitut kansanedustajat ja varapaikalle yltäneet. Lisäksi alle 1 500 euron tuet jäävät yksilöimättä, ellei kansanedustaja itse niitä halua ilmoittaa.

Edustajanpaikan hinta selviääkin laajemmin vasta juhannuksen alla, kun varsinaisten vaalirahailmoitusten jättämisen takaraja tulee vastaan.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet