Kallion kulttuuriverkosto

Kuvissa on voimaa - Caj Bremer uudisti suomalaisen kuvajournalismin

Caj Bremer // Mies Katolla. Jyväskylän suurajot 1963. "Varmasti tämä isäntä on istunut katolla aikasempinakin vuosina. En kysynyt koskaan sen äijän nimeä".

Helmikuussa 90-vuotta täyttänyt Caj Bremer on suomalaisen kuvajournalismin suuria nimiä. Akateemikko Bremeriä juhlitaan nyt myös kirjan merkeissä. Toimittaja ja tietokirjailija Kristiina Markkanen on laittanut suomalaisen lehtivalokuvauksen Grand Old Manin uraa hienosti pakettiin tekstein ja kuvin teoksessa Mies katolla.

Bremer otti ensiaskeleet valokuvaukseen ateljeeassistenttina 1950-luvun alussa. Varsinainen valokuvaaja hänestä tuli aloitettuaan työt Hufvudstadsbladetissa 1952. Bremerin uran käännekohta oli, kun hän siirtyi 1950-luvun lopulla Viikkosanomiin. Bremerin tyyli alkoi löytyä, kun hän toi amerikkalaisten ja eurooppalaisten uutiskuvalehtien tyylin osaksi  suomalaista tiedonvälitystä. Näissä laajoissa hyvin toimitetuissa artikkeleissa merkittävässä rooleissa olivat valokuvat. Näiden, ympäri maailmaa kertovien reportaasien merkitys lukijoiden maailmankuvan rakentajina oli suuri aikana, jolloin televisio otti vasta ensiaskeleitaan osana päivittäistä tiedonvälitystä.

Samalla Caj Bremer kiinnittyi osaksi humanistisen valokuvauksen traditiota. "Humanistien kuvat ovat kohdettaan kunnioittavia ja usein lyyrisen kauniita, vaikka arjen karuus on niissä usein voimakkaasti läsnä".

Bremerillä on tarkka ja oivaltava katse. Se tulee hyvin esiin myös Markkasen toimittamassa teoksessa. Nopeasti vaihtuvissa olosuhteissa hänen kykynsä hallita kokonaisuutta on pettämätön. Bremer kykenee pelkistämään olennaisen näennäisen yksinkertaiseksi kuvaksi, jota lempeä huumori usein sävyttää. Kirjan tekstit muistuttavat myös siitä, kuinka mainio tarinaniskijä Bremer onkaan.

Suomalaisen valokuvan paatoksellisen vakava perussävy ei ole koskaan kotiutunut Bremerin tuotantoon, sen sijaan hän kykenee poimimaan kuviinsa iloa ja hyväntahtoista hymyä. Huumori erottaakin Bremerin kuvat valtavirrasta.

Bremer onnistuu kuvilla kertomaan maailmanmenosta muutamalla kuvalla paljon. Kirjan nimikuva "Mies katolla" kertoo pysäyttävästi kuinka agraariyhteiskunta ja moderni Suomi kohtasivat Jyväskylän suurajoissa vuonna 1963. Kirjan sivuilta löytyy toinen kuva, jossa samaisen pientilan emäntä puolestaan rauhoittelee lehmää pelolla, kun taustalla kiittää ralli-auto. Samaan aikaan isäntä istui tuolilla talon katolla seuraamassa kisaa, jossa modernit kilpa-autot tuovat tuulahduksen toisesta ulottuvuudesta keskelle maatalousyhteiskuntaa.

Markkanen on rakentanut Bremer -kirjan kuuteen osaan. Jaksot luovat hienon kuvan, siitä kuinka Caj Bremerin valokuviin on taltioitu suuri tarina Suomen muutoksesta 1950-luvulta alkaen ja tuonut samalla maailman lähemmäksi Suomea. Hänen kameransa on ikuistanut vallanpitäjiä juhlissaan ja köyhiä mökeissään, kuin myös koko maailmaa järisyttäneitä tapahtumia - aina samalla myötäelävän kameran katseella.

 

Caj Bremer – Mies katolla (Kristiina Markkanen), Docendo.

Caj Bremer: Gubbröra -näyttely. 8.-25.5. Rauhankatu 7, 00170 Helsinki.

Juhani Styrman

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet