Kallion kulttuuriverkosto

Kallio Kukkii 25 vuotta - tapahtuma, joka muutti Helsinkiä

Juhani Styrman // Kallio kukkii on ainutlaatuinen kaupunkifestivaali, joka merkitys helsinkiläisen kaupunkikulttuurin kehitykselle on merkittävä.

Helsinki ja Suomi oli tyly paikka vielä 1990-luvulla. Kaupunkitapahtumia ei juurikaan ollut. "Harjun nuorisotalo päätti piristää eräänä lauantaina 1990-luvun puolessa välissä ankeaa Kalliota parin tunnin puistotapahtumalla ja voidaan sanoa, että siitä alkoi kaupunkikulttuurin murros, jonka lopputulos näkyy tämän päivän Suomessa", sanoo Kallion Kulttuuriverkoston tuottaja Juhani Styrman.

Parin seuraavan vuoden aikana alkoi tapahtuman ydinryhmän keskuudessa muhia aivan hullu idea: mitä jos tapahtuma toteutettaisiin yhteisöllisistä lähtökohdista, samalla kaupunkilaiset osallistuvat sen tuottamiseen ja luovat itse omaehtoisia kaupunkitapahtumia? Ideasta jalostui parissa vuodessa Kallion oma 10 päivää kestävä monitaidekulttuuriviikko, joka koostuu Kallion alueen erilaisten toimijoiden itsenäisesti toteuttamista yksittäisistä tapahtumista. Samassa yhteydessä perustettiin Kallion Kulttuuriverkosto, joka koordinoi tapahtumaa.

"Tiina Hallakorvella on ollut hyvin merkittävä rooli tässä, hän oli opiskellut yhteisöllistä taidetta Lontoossa, ja toi mukanaan paljon ideoita Kallioon, kertoo Styrman. Hän itse on ollut mukana 2000-luvun taitteesta saakka. "Omalta osaltani merkittävintä on se, että herätin henkiin helsinkiläisen korttelikino perinteen", Styrman naureskelee. Styrman tuotti useita elokuvanäytöksiä 2000-luvun alussa muutamissa suljetuissa elokuvateattereissa Kalliossa. "Elokuvat näytettiin 35 mm filmiltä, johon kuului muun muassa satoja kiloja painava projektori. Elokuvanäytökset olivat raakaa työtä ja vaativat lihaskuntoa".

Kallion kulttuuriviikkojen kautta on monien muidenkin, jo nyt jo ilmiöiksi muodostuneiden kaupunkikulttuurin alkiot syntyneet. "Muun muassa ravintolapäivää suunniteltiin, olisiko ollut vuosi 2002. Kaupunki sanoi ettei tule kuuloonkaan", muistelee kaupunkikulttuurin konkari tuottaja. "Meidän tapahtumat ovat aika pitkälti muuttaneet myös kaupungin lupakäytäntöjä, paine monille uusille ideoille oli kova", sanoo Styrman.

Juhlavuoden Kallio Kukkii -festivaaleilla on lähes 150 tapahtumaa, mm. katutaidetta, musiikkia, teatteria, elokuvia, tanssia, luentoja, opastettuja kävelykierroksia, näyttelyjä, työpajoja sekä tuhti annos lastenkulttuuria.

Tänä keväänä Kallio Kukkii nostaa esiin Alppiharjun kaupunginosan. Festivaalin aikana avataan Alppiharjun katutaidepolku. Alueen sähkökaappeihin ilmestyy Alppiharjun historiasta kertovia maalauksia. Alppilan historian kuvapolun avajaisia vietetään lauantaina 11.5. Kävelyteemaa täydentää myös koko kulttuuriviikon ajan omatoiminen Kallio Go - Kallio Kukkii - kaupunkisuunnistus -tapahtuma.

Vuoden 2019 kulttuuriviikkoa leimaa myös Kallio seudun pikkuteattereiden runsas ohjelmatarjonta. Viikolla saa ensi-iltansa Aleksis Kiven peruskoulun oppilaiden käsikirjoittama ja ohjaama teatteriesitys "Kontrasti". "Esitys käsittelee ajankohtaisesti nuorten ajatuksia ja kamppailua kohti aikuisuutta tekijöiden omien kokemusten pohjalta".

Musiikkiteatteri Kapsäkissä nähdään näyttelijä Hanna Vahtikarin kirjoittama uusi näyttämöteos "Kuin raivo äiti". Teatteri Kultsan lavalla esitetään teatterin suosittua Sketsi-Suomi -näytöstä, jossa vyörytetään näyttämölle Suomen TV-sketsien 50-vuotinen historia kahdessa tunnissa. Lastenteatteritarjonnasta huolehtii nukketeatteri Pikkukulkuri, joka esittää klassikkotarinan "Musta Kana". Lastentarhamuseossa.

Kallion monitaiteellisella festivaaleilla on myös nykysirkusta. Uuden sirkuksen keskus Cirkossa esiintyy Race Horsen Chevalier, joka näyttää kuinka hevossirkus toimii keppihevosilla. Lisäksi kulttuurikeskus Caisassa nähdään sellotaiteilija Sergio Castrillon ja sirkustaiteilija Mika Formusen musiikkia ja sirkustaidetta yhdistelevä esitys "Koipuu".

Kallio Kukkii -tapahtumaan saapuu myös kaksi suomalaisen konemusiikin legendaa. Harvoin keikkaileva, kulttimaineen omaava Tähtiportti julkaisee toukokuussa levyn ja yhtye juhlii uutta levyään keikalla Kuudennella Linjalla. Suomalaisen elektronisen popmusiikin pioneereihin kuuluva Tommi Lindell vetäisee puolestaan yhden miehen show'n "electroubadour hengessä" maineekkaassa korttelikapakka Oivassa. Kohti kulttimainetta on matkalla puolestaan Jori Otsa & Mah'Orkka, joka esittää virolaisen Georg Otsin lauluja venäläisillä perinnesoittimilla. Yhtyettä kuullaan Kukkii -avausillassa 10.5. Kalliolassa.

Kulttuuriviikon näyttelytarjonnan vaikuttavinta tarjontaa on Kulttuurikeskus Caisan callerian näyttely "Immersion": kinect-teknologiaa ja ohjelmointia hyödyntävä monitilainen esitys, joka kuvaa samanaikaisesti eri puolilla Eurooppaa vallitsevia olosuhteita. Kylmäksi ei jätä myöskään Pertin Valinnan näyttely "New Yorkin rutto", joka on Kalevi Helvetin (alias Pertti Kurikan) juhlanäyttely.

Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali 10-19.5. Ohjelmatiedot: kallionkulttuuriverkosto.fi

Herkko Kaipainen

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet