Kallion kulttuuriverkosto

Maaginen tarina sormusten luojasta

20th Century Fox // Dome Karukosken elokuva on maagisen hieno henkilökuva legendaariseksi kasvaneesta fantasiakirjailijasta. Elokuva sekoittaa Tolkienin elämän tapahtumia hänen kehittämiinsä tarinoihin

Dome Karukoski on pitkään ollut Suomen kärkiohjaajia. Kun osaava ohjaaja saa ympärilleen ison Hollywood-studion 20 miljoonan dollarin puitteet - tuloksena on maailman luokan elokuva Tolkien, jolle ei tarvitse antaa yhtään Suomi tasoitusta. Karukoski on Renny Harlinin ohella ainut suomalainen, joka on päässyt Hollywoodin rahakirstujen ääreen tekemään oikeaa kansainvälistä elokuvaa.

Ilahduttavaa on nähdä, että Karukoski ei ole menettänyt omaa ilmaisuaan valtavan tuotantokoneiston edessä. Tolkienissa voi tunnistaa edelleen hänen kädenjälkensä. Karukoski hallitsee henkilötarinat ja Hollywood-myllyssä tämä taito korostuu entisestään.

Tolkien on tarina miehestä nimeltä John Ronald Reuel Tolkien (1892–1973). Elokuva kertoo sen tarinan, miten hänestä tuli kuuluisien Taru sormusten herrasta -kirjojen ja koko niitä ympäröivän fantasiamaailman luoja.

Tolkien -elokuvan yksi hienouksista on se, että Tolkienin kirjoista ei tarvitse tietää välttämättä mitään. Karukosken ohjaus on tukevasti otteessaan pitävä elokuvaelämys. Tarina kattaa Tolkienin lapsuuden, nuoruuden, opiskeluvuodet ja ensimmäisen maailmansodan kauhut.

Tolkienin fantasiatuotannon kasvualustaa on hänen nuoruutensa. John menettää lapsena molemmat vanhempansa. Löytää elämänsä rakkauden 16-vuotiaana. Pääsee Oxfordin yliopistoon, jossa erikoistuu muinaiskieliin, tutustuu siellä jopa Kalevalaan. Kokee rintamalla ensimmäisen maailmansodan kauhut. Rintamakohtauksiin on sijoitettu surrealistisia kuumehourekuvia, joiden kautta tarina luo paljon suoria viittauksia Tolkienin myöhempään fantasiatuotantoon.

Vaivattomuus välittyy koko draamasta, alusta loppuun. Monitasoinen elokuva kertoo myös ystävyydestä, joka myös osaltaan määritteli sen miten J. R. R. Tolkienista tuli käsite nimeltä Tolkien.

Dome Karukosken hieno Hollywood debyytti on myös roolitettu onnistuneilla näyttelijä valinnoilla. Elokuva maailmassa vielä suhteellisen tuoreet kasvot vakuuttavat rooleissaan. Nuorta J. R. R:ää näyttelee Nicholas Hoult. Englantilaisnäyttelijä on tätä ennen nähty muun muassa historiallisessa draamakomediaelokuvassa The Favourite. Seuraavan kerran Houltin voi nähdä valkokankaalla kesäkuussa, kun teattereihin saapuu supersankarielokuva X-Men: Dark Phoenix.

Dome Karukosken Tolkien-elokuva on merkittävä saavutus suomalaisen elokuvan historiassa. Huojentuneen voimme todeta, ettei Karukoski epäonnistunut - hän on astunut elokuvien tekemisen paratiisiin,  jossa mikään ei ole enää mahdotonta.

4,25 tähteä

Juhani Styrman

www.rivierakallio.fi/Event/13226/

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet