Aapo SiippainenKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Palkka nostettiin kotihoidossa 145 euroa – työntekijöiden kiinnostus laski

(PÄÄKIRJOITUS) Viime keväänä Itä-Helsingistä löytyi nainen, joka oli maannut sängyssään kuolleena useita viikkoja. Kotihoidon mahdollisesta laiminlyönnistä ovat selvityksiä pyytäneet niin aluehallintovirasto, Valvira kuin poliisikin. Valmista ei ole tullut, vaikka huhtikuisesta tapauksesta on aikaa yli vuosi.

Viime vuonna Valviran valvonta-asioista 90 prosenttia käsiteltiin alle 16 kuukaudessa. Tänä vuonna lisäpainetta ovat tuoneet esimerkiksi hoivakodeissa ilmenneet ongelmat eri puolilla Suomea.

Käsittelyaikojen odotetaan nyt laskevan, koska Valvira on saanut lisäresursseja kolmen uuden viran myötä.

Helsingin kaupunki teki kotihoidon toimintatapoihin muutoksia välittömästi viime kevään jälkeen. Lisää on tulossa, jos Valviran selvitykset antavat siihen aihetta.

Apulaispormestari ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Sanna Vesikansa (vihr.) lupasi viime keväänä, että Helsingin on mietittävä muun muassa henkilöstön jaksamista. Tuolloin Helsinkiin avattiin 40 kotihoidon työpaikkaa, joita oli kuitenkin vaikea saada täytettyä 2 149 euron kuukausipalkalla. Talvella palkkaa nostettiin sadalla eurolla. Tällä hetkellä palkaksi tarjotaan 2 294,47 euroa, mutta työhön on entistä hankalampi saada houkuteltua ihmisiä.

Myös kesätyöntekijöiden rekrytointi on ollut tänä vuonna viime kesääkin vaikeampaa, vaikka sijaisille tarjotaan asunto. Yhteensä Helsingin kotihoito on saanut kolme miljoonaa euroa lisärahaa.

Tuoreessa kotihoidon työnhakuilmoituksessa kerrotaan, että eri puolilla Helsinkiä kehitetään etähoitoa ja digitaalisia palveluita.

Veronika Honkasalo (vas.) hämmästeli viime viikolla kaupunginvaltuuston kyselytunnilla väitettä, että jopa neljännes kotikäynneistä korvattaisiin virtuaalisilla käynneillä esimerkiksi nettikamerayhteyden kautta.

Aapo Siippainen

aapo.siippainen@media.fi

Toimittaja

Aapo Siippainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet