Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Polarisoituva Uusimaa

(PÄÄKIRJOITUS) Hieman yli 250 000 ihmistä. Näin suureksi ennustaa aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI pääkaupunkiseudun kolmen suuren kaupungin yhteenlasketun väestönkasvun vuoteen 2040 mennessä. Helsingin osuus kasvusta on MDI:n ennusteessa noin 135 000 asukasta, Espoon noin 65 000 ja Vantaan noin 53 000. Ennusteen mukaan kaikkien kolmen kaupungin väkiluku kasvaa runsaalla viidenneksellä parissa vuosikymmenessä.

 

Väestönkehitystä on pohdittu milloin ruuhka-Suomen ja muun maan välisenä, milloin taas isojen kaupunkikeskusten ja niitä ympäröivien alueiden välisenä asiana. MDI:n ennusteen mukaan vahvin kasvu keskittyy jatkossa Helsingin seudun, Turun ja Tampereen muodostamaan kasvukolmioon, mutta lähinnä vain kasvukolmion kärkiin. Näiden kärkien ulkopuolella väestön ennustetaan supistuvan erittäin voimakkaasti.

Pääkaupunkiseudulla ennuste tarkoittaisi sitä, että vuonna 2040 koko maan työikäisestä väestöstä 30 prosenttia asuisi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Uudempaa ennusteessa on muun muassa se, että suurten kaupunkien ulkopuolella väki vähenisi reilusti myös Uudenmaankin maakunnan laita-alueilla. Samalla kun MDI ennustaa pääkaupunkiseudulle viidenneksen väestön kasvua, niin samaan aikaan se povaa samansuuruista laskua maakunnan laitamille. MDI:n mukaan polarisoituminen näkyisi siten, että 80 prosenttia Uudenmaan työikäisestä väestöstä asuisi vuonna 2040 ydinpääkaupunkiseudulla.Pääkaupunkiseudun lisäksi Uudellamaalla väestö kasvaisi MDI:n mukaan vain kymmenen niin sanotun Kuuma-kunnan alueella sekä Kauniaisissa ja Porvoossa.

 

Kaupunkipolitiikkaa on kaivattu mukaan meneillään oleviin hallitusneuvotteluihin. Väestöennusteiden perusteella pohdittavaa riittäisi useammankin hallituksen tarpeiksi. Aluepolitiikkaa on totuttu pitämään maan syrjäisempien kolkkien puolustamisena, mutta jatkossa sen on ulotuttava myös alueille, joilla sitä ei ole totuttu näkemään.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet