Jukka HämäläinenKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Me olemme metsänomistajia

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin kaupunki omistaa 10 100 hehtaaria metsää. Kaupungin omalla alueella niistä on 4 800 hehtaaria. Loput 5 300 hehtaaria ovat ulkoilualueiden metsiä lähikunnissa.

Kun hehtaarit jaetaan Helsingin väkiluvulla, jokainen kaupunkilainen vauvasta vaariin omistaa puolitoista aaria eli 150 neliömetriä metsää. Sen lisäksi moni tietysti omistaa metsää yksityisesti jossain päin Suomea.

Ulkoilumetsät ovat harvinaisuus, jota monella pääkaupungilla ei ole. Meille itsestään selvä asia saisi maailman metropolien asukkaat kateudesta vihreiksi, jos he tietäisivät, millainen aarre meillä on usein vain muutaman sadan metrin päässä kotoa.

Esimerkiksi Japanissa jotkut lääkärit määräävät potilailleen hoidoksi metsäterapiaa. Tieteellisestikin on todettu, että ulkoilu metsissä kohentaa mielialaa, ja että kosketuksella metsäluontoon on fyysisiä terveysvaikutuksia.

Kaupunkimetsillä on merkitystä myös hiilinieluina, eläinten pesäpaikkoina ja ilman raikastajina.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on perustanut kaupunkimetsille sivuston kotimetsat.fi. Tarkoitus on luoda oma kotisivu kaikkiaan 50 metsälle.

Sivut houkuttelevat tutustumaan paitsi omaan kotimetsään, myös laajemmin Helsingin metsiin. Kotimetsäverkostoon voi ilmoittaa metsän kuka tahansa.

Yhdistyksen puheenjohtajan mielestä valitettavan harva eksyy lähimetsäänsä. Hän muistuttaa, että metsäkokemusta ei tarvitse lähteä hakemaan Nuuksiosta asti.

Luonnonsuojeluyhdistyksen metsäsivut on hieno palvelu, josta voi etsiä uusia päiväkävely-, retki- ja lenkkeilykohteita.

Helsinkiläiset ovat viime vuosina ottaneet hyvin puistot haltuun. Ehkä seuraavaksi on metsien vuoro – toki samalla luontoa varjellen.

Jukka Hämäläinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet