Kallion kulttuuriverkosto

Rakettimies lentää tähtien yli

David Appleby // Elton Johin ura lähti lentoon Troubadour Clubilta Los Angelesissa vuonna 1970. Elton Johnin roolissa Taron Egerton.

Syksyllä 2018 ensi-iltansa saaneesta Bohemian Rhapsodysta tuli yksi Suomen 2000-luvun katsotuimmista ulkomaalaista elokuvista. Mielenkiinnolla odotettaan nyt millaisen vastaanoton saa Elton Johnista kertova Rocketman. Sillä elokuvien välille voi vetää yhtäläisyysviivoja: Kummassakin päähenkilö on englantilainen rocktähti, jotka tunnetaan kukkoilevista tyyleistään, tarinat tapahtuvat lähinnä 1970-luvuilla ja molempia tähtiä leimaa vielä homoseksuaalisuus.

Myös molempien elokuvien ohjauksessa oli mukana sama mies: Dexter Fletcher, tosin hän teki Bohemian Rhapsodyn anonyymisti loppuun, kun Bryan Singer otti ja lähti tuotannosta. Rocketman on puolestaan puhtaasti Fletcherin työ. Tässä vaiheessa on syytä todeta: Rocketman on parempi elokuva kuin Freddie Mercuryn pumpuliin kääritty tarina.

Rocketmanin on elokuva siitä, kuinka musiikillisesti huippulahjakas pikkukaupungin poika Reginald Dwight luo nahkansa 1960-luvun lopulla. Hänestä tulee Elton John ja tähti, sen myötä myös miljonääri. Hänestä tulee myös nisti ja alkoholisti, se tie vie Eltonia kohti poprockin kehäraakkien sarjaa. Pohjakosketus tulee, mutta voimaballadien mestari selviytyy. Tätä kaikkea ryydittävät miehen omat kappaleet. Rocketman on komea, kunnianhimoinen rockooppera.

Taron Egerton on mainio Elton Johnin roolissa. Elokuvan kehystarinan muodstavat Eltonin käynnit riippuvuusongelmaisten terapiaryhmässä. Tästä rocktähden uraa peilataan taaksepäin, aina ongelmalliseen lapsuuteen saakka, jota varjostaa isän kylmyys, äidin välipitämättömyys, vain isoäidiltä herui ymmärrystä. Reginald-poika löytää kuitenkin musiikin.

Rocketman ei kaunistele Elton Johnin vaikeitakaan vuosia. Näihin syviin vesiin sukeltamisessa on rohkaissut itse Elton Johnin ohje tekijöille: "Kertokaa kaikki". Elokuvan lopputekstitkin ovat myös poikkeuksellisen kiinnostavat. Niiden lomassa nähdään historiallisia kuvia, joiden ympärille monet elokuvan kohtaukset on rakennettu.

4,25 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/13332/

 


 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet