Kallion kulttuuriverkosto

Haavoittunut joutsen

AJ Savolainen // Astrid Swan sai kuudennella levyllään Teosto-palkinnon 2018 yhtenä harvoista naisista kautta aikojen. Swanin voimakkaan melodisessa tuotannossa korostuvat omaelämäkerralliset sanoitukset. "Levy on kansainvälistä luokkaa" HS.

 Viime vuosien kiinnostavinta suomalaista uutta etsivää ja rajoja rikkovaa rockmusiikkia tekevät sellaiset artistit kuin Astrid Swan, Chisu sekä Vesala, nimet ovat tässä aakkosjärjestyksessä. Kolmikko, kukin tahollaan, ovat laittaneet jopa kyseenalaiseksi sen millaista rockin pitäisi olla.

Artisteja yhdistää myös monilahjakkuus. Näistä kolmesta musiikintekijästä kotimaan rajojen ulkopuolelle urallaan on tähdännyt Astrid Swan. Nyt hän debytoi kirjailijana. Kirjan nimi on Viimeinen kirjani. Kohtalaisen pitkän uran tehnyt laulaja-lauluntekijä sai keväällä 2017 musertavan uutisen: Hän sairastaa parantumatonta rintasyöpää.

Viimeinen kirjani on Swanin, oikealta nimeltään Astrid Joutseno, eräänlainen joutsenlaulu. Hän haluaa kertoa tarinansa, kun se on vielä mahdollista. Kirjan hän  osoittaa lapselleen, jonka aikuiseksi kasvamista laulajatar ei välttämättä pääse todistamaan.

Swan kertoo eläneensä ”kirjailijan elämää” pienestä saakka. Kirjan kirjoittamista hän on suunnitellut pitkään. Kirjat tarjosivat hänelle lapsuusaikana pakenemismahdollisuuksia. Esikuvikseen hän mainitsee muun muassa Märta Tikkasen ja Sylvia Plathan.

Swan on rikkonaisen perheen kasvatti. Isä oli itsekeskeinen väkivaltaan turvautuva alkoholisti, äiti ei kuitenkaan uskaltanut tehdä ratkaisevaa irttiottoa. Pieni Astrid yritti keksiä selviytymiskeinoja ahdistavuuden keskellä. Kerran hän jätti jopa kotitalonsa ilmoitustaululle lapun, jossa kertoi etsivänsä adoptioperhettä.

Swan katsoo kuolemaa silmiin, ja pelon takaa kuultaa kuitenkin toivo. Hän kirjoittaa avoimesti ja tehden samalla teräviä havaintoja, kuten: "suvun vaiettu tarina on kirjoitettu näkymättömällä musteella" Swan kuvailee myös itseään "käänteiseksi Peter Paniksi", jonka hartain toive oli kasvaa aikuiseksi, päästä näin irti kodin ahdistavasta ilmapiiristä. Se onnistui lopulta.

Rohkeudesta huolimatta kirja ei kuitenkaan ole eheä kokonaisuus. Swanin esseemäiset pohdinnat limittyvät lapsuusmuistoihin ja laululyyrikkoihin. Välillä ne tuntuvat hieman päälle liimatun makuiselta, tekstit hapuilevat ja kirja ikään kuin toistaa itseään, samalla kaikki tämä rikkoo kirjan rakennetta.

Viimeinen kirjani on parhaimmillaan jaksoissa, joissa Swan kertoo sairaudestaan ja rankoista sairaalakokemuksista. Niissä luvuissa kirjoittaja tavoittaa lukijan hyvin. Teksti selkeytyy, turha kikkailu katoaa, jäljellä on vahvaa tekstiä. Swan kirjoittaa sairaudesta rehellisesti, kertoen millaista kuolemansairaan elämä on, onnistuneesti hän kiertää myös senttimanttaalisuuden ansat.

Tällä hetkellä Astrid Swanin sairaus on rauhoittunut. Ylläpitolääkitys toimii hyvin ja Swanin elämä jatkuu. Hän huolehtii perheensä tulevaisuudesta mutta ei toivo kuolemanjälkeistä elämää. – "Toivon, että loppu on loppu.”  

Astrid Swan: Viimeinen kirjani. Kirjoituksia elämästä. Nemo. 288 s.

Juhani Styrman

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet