Kallion kulttuuriverkosto

Kallion kävelyfestivaali teki Suomen ennätyksen: 200 kävelyä!

JS // Kallion Kulttuuriverkoston kävelyfestivaaleilla riittää yleisöä.

Kallion Kulttuuriverkoston pyörittämä Kallion kävelyfestivaali hallitsee suomalaista kävelykulttuuria suvereenisti. Keväällä, 13 vuotta sitten, perustettu kävelyfestivaali on toteuttanut tähän kesään mennessä 200 kävelyaiheista tapahtumaa. Kf järjestää vähintään kerran kuussa teemallisen opastetun kävelyn Kalliossa tai sen lähialueella. Festari pyörii ympäri vuoden.

Festivaalin perustaja KKV:n tuottaja Juhani Styrman ottaa ennätyksen vastaan tyynesti: "täytynee käydä viikolla juomassa ainakin pullakahvit". Styrman toteaa, että kaupunkikävelyt ovat saamassa aivan uuden ulottuvuuden: "Takavuosina nuoremman polven kaupunkikulttuurin harrastaja suorastaan pilkkasivat meitä, oli kuulema vanhanaikaista touhua - mutta hymy alkaa heilläkin hyytyä, hiilijalanjälki pysyy aika pienenä kun harrastaa kotiseutumatkailua kotikulmillaan".

Opastetut kaupunkikävelyt ovat tällä hetkellä suosittuja. Pari vuotta sitten perustettiin myös Helsingin kävelyfestivaali, se on noin viikon mittainen festivaali, jossa vedetään eri teemaisia kävelyjä eri puolilla Helsinkiä. Myös asunnottomuutta kokeneiden kollektiivin Hima & Stradan kaupunkioppaat tarjoavat vaihtoehtoisen näkökulman kaupunkiin. Kollektiivin tulevia oppaita Styrman on ollut jopa neuvomassa alkuun kaupunkiopastuksessa.

Kaupunkiopastuksen tämän hetken arvostuksesta kertoo jotakin myös, että Kallion kävelyfestivaali ja Helsingin aikuisopisto löysivät toisensa muutama vuosi sitten. Maineikkaan aikusopiston koulutusohjelmassa on ollut jo useilla lukukausilla kävelyluentosarja "Kulttuurikävelyjä Kalliossa". "Olen siis kävelyopettaja ja kävelevä opettaja" velmuilee Styrman. Hän vetää myös ryhmille opastettuja kävelykierroksia Kalliossa. "Kaupunkiopastus työllistää ihan kivasti varsinkin kesällä, samalla saa raitista ulkoilmaa" sanoo konkari tuottaja, jonka hengästyttävän pitkästä CV:tä löytyvät esimerkiksi nimikkeet tietokirjailija ja toimittaja. "Pätkätyöläisen on revittävä rahat elämiseen mistä saa".

Styrman on Kallion kävelyfestivaalin primus motor. "Ryhmä on elänyt vuosien saatossa, tällä hetkellä kf:n ydinryhmässä on muutama aktiivi". Vuosien saatossa kävelyjä ovat festivaaleilla vetäneet myös ulkopuoliset asiantuntijaoppaat. Kävelyistä valtaosa syntyy kuitenkin Styrmanin aivoituksista "niidenkin määrä lähentelee sataa erilaista kävelyä".

Parahimmillaan yhdellä kävelyllä on ollut noin 400 osallistujaa. Kierrosten keskiarvo on noin 100 henkilö. Vaikka kävelyt ovat opastettuja, osallistujat voivat halutessaan kertoa omia muistojaan tai korjata tai täydentää kierroksen vetäjän tietoja. ”Kyseessä on siis myös eräänlaista kansanperinteen keräämistä”. Kävelyt ovat samalla myös sosiaalisia tapahtumia, jossa voi olla anonyymisti mukana, osallistumatta yleisiin keskusteluihin.

200 kävelyn joukkoon mahtuu erikoisiakin kävelytempauksia. Kuten aamukävely, joka alkoi klo 4.30 aamulla. Kuntoa on koeteltu myös 1000 ja yksi porrasta Kalliossa –kävelyllä ja kävelty kiinalaiseen tyyliin takaperin. Festivaali on käynyt myös maan alla ja Kallion kattojen yllä. Talvikaudella festivaali on turvallisesti sisällä, joko aiheeseen sopivan keskusteluluennon parissa tai sisätilakierroksella tutkimassa miltä Kallion nurkat näyttävät sisältä. Niitäkin joita porukassa kävely ei kiinnosta, kf muistaa omatoimikävely opasvihkoilla, joista suurin osa löytyy myös KKV:n www-sivuilta, jonka kautta voi myös ostaa kävelyjä Kkf :n kävelypankista.

Kallion kävelyfestivaalin kesä

11.6. klo 17.30 Raitiovaununkuljettajan Kallio, Opastettu kävelykierros, joka yhdistää runouden ja kaupunkiopastuksen. Lähtöpaikka Tauno Palon puisto, Helsinginkatu 36.

17-19.6. Kolme kierrosta Kallion arkkitehtuuriin (tarkemmat tiedot: www.kallionkulttuuriverkosto.fi)

Herkko Kaipainen

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet