Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto vie Kallion arkkitehtuurin Euroopan kartalle

JS /KKV

Ulkomaan matkojen yksi keskeinen kiinnostuksenkohde on arkkitehtuuri. Mutta kuinka tuttua onkaan kotikulmien arkkitehtuuri - esimerkiksi Kalliossa. Tunnetko siitä muuta kuin Kallion kirkon ja kirjaston?

Tuskin koskaan aikaisemmin Kallion kulmien arkkitehtuuria on esitelty yhtä laajasti kun nyt sen tekee Kallion Kulttuuriverkoston ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kolmiosainen kävelysarja, joka painuu pintaa syvemmälle ja esittelee Kallion kulmien arkkitehtuuria monesta näkökulmasta

Kolme kierrosta arkkitehtuurin -kävelyt esittelee arkkitehtuurityylejä ja kiinnostavia arkkitehtejä. Kävelysarjan toinen jakso pohtii, onko 1960-luvun arkkitehtuuri rumaa vai kaunista.

Kallioon on jättänyt kädenjälkensä muun muassa suomalaisen jugendin suurinimi, jonka päätyö seisoo Helsingin ydinkeskustassa. Hän on jopa suunnittelut kaksi taloa itäiseen kantakaupunkiin.  Ja mistä löyty talo, jossa on häivähdys amerikkalaista 1900-luvun pilvenpiirtäjä arkkitehtuuria?

Mutta kuka olikaan se arkkitehti, joka kuului sarjaan "minä teen mitä haluan, muut mitä osaavat"? Mies oli jopa lajissaan Euroopan paras ja meloi suunnittelutyön lomassa kanootilla Tukholmaan. Kierroksilla tutustutaan myös erään lahjakkaan arkkitehdin töihin, jonka uran katkaisi punaisten tyly teloitus sisällissodan aikana. Entäs mistä löytyy Kallion kulmien "gaudímaisin talo"ja onko Kalliossa goottilaista arkkitehtuuria?

Suomalainen jugend kestää vertailun kansainvälissä sarjassakin. Mutta ikuisuuskysymys on "milloin arkkitehtuuri on rumaa ja miten se määritellään?" Kolme kierrosta Kallion arkkitehtuurin kävelyt ovat osa kansainvälistä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien- ja Kallion kävelyfestivaalin ohjelmaa.

Ma 17.6. klo 13.30 Kallion arkkitehtuurin tuntemattomat helmet. Uusrenessanssin kautta betonibrutalismiin. Kierros esittelee Kallion arkkitehtejä ja arkkitehtuurityylejä viimeisen 150 vuoden ajalta. Lähtöpaikka Paasipuisto, Paasivuorenkatu.

Ti 18.6. klo 18.00 Rumaa vaiko kaunista. Kierroksen keskeisenä teemana on 1960-luvun arkkitehtuuri. Lähtöpaikka Neljäs linja 22.

Ke 19.6. klo 18.00 Alvar Aalto ja Lars Sonck Alppiharjussa. Alppiharjun arkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä. Lähtöpaikka Vaasanpuistikko.

Vapaaehtoinen pääsymaksu. Kierrokset kestävät noin 90 min - 2 tuntia.

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet