Kallion kulttuuriverkosto

Nuori arkkitehti lahjakkuus surmattiin raa'asti

SKS /// Suursaaressa 6.10 1869 syntynyt Vilho Penttilä opiskeli arkkitehdiksi Polyteknilliseksi opistossa Helsingissä. Punaiset teloittivat hänet tien viereen Kauniaisissa helmikuun 12. päivänä 1918.

Kallion kävelyfestivaalin Alvar Aalto ja Lars Sonck Alppiharjussa -kierroksella esitellään myös teloituskuoleman vuonna 1918 kokeneen arkkitehti Vilho Penttilän töitä.

Suomeen rantautui Keski-Euroopasta 1800-luvun lopulla vahvasti jugend-arkkitehtuuri. Se sopi mitä parhaiten uuden suomalaisen arkkitehtuurisukupolven innoittajaksi. Heidän arkkitehtuurin kansallisromanttinen ajattelu kehittyi jugendiksi. Samalla Helsinkiin 1900-luvun alussa syntyneen jugendrakentamisen ansiosta, kasvava kaupunki löysi omat arkkitehtoniset kasvonsa. Jugendin avulla sekä uusi yhteiskuntaluokka että kansakunta löysivät identiteetin, jolla erottautua vuosisatoja vallassa olleista venäläisistä.

1800-luvun lopulla virinnyt kansallisromanttinen suomalaisuuden tavoittelu innosti myös Suursaaressa 1869 syntynyttä nuorta arkkitehti Vilho Penttilää. Hän perusti saman innoituksen omaavien arkkitehtien Usko Nyströmin ja Albert Petreliuksen kanssa arkkitehtitoimiston. Penttilä oli osakakkaista nuorin, mutta hän kohosi pian yhdeksi suomenkielisen arkkitehtuurin keskeiseksi hahmoksi.

Penttilän työskentelyä leimasivat suomenmielisyys, idealistinen arkkitehtonisen kauneuden tavoittelu, uskonnollisuus ja yhteiskunnallinen vastuuntunto. Hän suhtautui rakennusten suunnitteluun ammattimaisen taloudellisesti ja hyödynsi suhteitaan suomenmieliseen liikemieskuntaan. Penttilä oli myös alansa suomenmielinen järjestövaikuttaja sekä aktiivinen kirjoittaja.

Kaikella edellä kerrotulla oli varmasti vaikutus tapahtumien kulkuun sisällissodan aikaan 1918. Kyseisen vuoden laskiaistiistaina, Villa Penttilään tunkeutui kymmenen seudulla tuntematonta punaisiin kuulunutta miestä, ryhmää johti Raunio niminen mies. Aggressiivisesti käyttäytyvät, kiväärein varustautuneet punakaartilaiset kyselivät Vilho Penttilää, vaatien samalla, että hänen on luovutettava halussaan oleva kätkemänsä ase. Kun asetta ei löydetty, he pakottivat Penttilän seuraamaan mukanaan Kauniaisten punaisten päämajaan.

"Kaikki lähtivät häntä kuljettamaan tietä pitkin Grankullaan päin. Raunion määräyksestä pysähdyttiin Schubertin huvilan läheisyydessä, kysyen Raunio tällöin Penttilältä tahtooko tämä ilmaista, minne on kätkenyt aseensa, johon Penttilä vastasi, että hänellä ei ole aseita hallussaan. Penttilä käskettiin nyt menemään vähän tiensyrjään, Raunio komensi kaikki miehet ampumariviin ja hänen määräyksestä ampuivat yhteislaukauksen Penttilään, joka heti kuolleena vaipui maahan. Raunio itse ampui mukanaan olleella Browningillaan. Kaikki muut oli aseistettu sotilaskivääreillä. Julman verityönsä jälkeen jatkoivat miehet heti matkaansa punaisten esikuntaan iloiten, "taas yhdestä lahtarista oli päästy...."

(Lähde: valtiorikosylioikeuden kuulustelupöytäkirja VRYO 25861, 24494)

Ke 19.6. klo 18.00 Alvar Aalto ja Lars Sonck Alppiharjussa. Alppiharjun arkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä. Kolmiosaisen arkkitehtuuri -kävelyjen kolmas osuus. Lähtöpaikka Vaasanpuistikko. Vapaaehtoinen pääsymaksu.

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet