Sanna JomperoKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Minilomalle saaristoon

(PÄÄKIRJOITUS) Viime viikolla vietettiin kansainvälistä Pelastusliivipäivää.

Ei liene sattumaa, että päivää vietettiin juuri viikko ennen juhannusta, jolloin Suomi on perinteisesti kiinni ja monella korkki auki.

Hukkumistilastoissa viimeisen 20 vuoden aikana huippuvuosi oli 1999, jolloin juhannuksena hukkui Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan yhteensä 20 ihmistä. Viime vuonna hukkuneita oli ”vain” kolme, edellisvuonna tuplasti enemmän. Hukkumistilastoissa jokainen hukkunut on liikaa.

Pelastusliivipäivän tavoite on muistuttaa liivien tärkeydestä vesillä. Kansainvälinen päivä on aiemmin tunnettu nimellä Ready, Set, Wear It. Suomessa se on ollut osa SUH:in Viisaasti Vesillä -kampanjaa.

 

Innokkuutta pelastusliivien käyttöön toivottavasti lisää uusimpien liivien kevyt rakenne ja ulkonäkö. Nyt liivit muistuttavat entisiä styrox-hirviöitä enää kaukaisesti. Kehittelyn tuloksena liiveistä on jäljellä niskan takaa eteen tulevat ”makkarat”.

Ja sitten vaan turvallisesti vesille.

 

Espoo lanseerasi viime vuonna kaikkien käyttöön tarkoitetut kaupunkiveneet. ”Metrolla Espooseen, kaupunkipyörällä rantaan ja siitä kaupunkisoutuveneellä soutelemaan”, tiivisti tuolloin veneiden vuokravälitystä harjoittavan Skipperin perustajiin kuuluva Kristian Raij.

Nyt soutuveneet ovat rantautuneet jo Helsinkiinkin. Mahtavaa! Espoo ja Helsinki uskomattoman kauniine saaristoineen näyttäytyvät veneestä käsin aivan erilaisessa valossa kuin mantereelta.

 

Iso Vasikkasaari on Espoon versio Helsingin Pihlajasaaresta. Yhteyslauttakin kulkee. Omalla tai yhteysveneellä pääsee karauttamaan suoraan laituriin grillipaikkojen ja uimarantojen äärelle. Päivä ja yökin saaressa vievät retkeilijän hetkessä minilomalle lähisaaristoon.

 

 

Sanna Jompero

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet