Kallion kulttuuriverkosto

Kallion kattojen yllä: entinen koulun piha ja lastentarha

// Vaasanrinteen lyseon oppilaita välitunnilla 1950-luvulla. Taustalla näkyy Vaasankadun taloja. Näkymän Vaasankadulle peittää nyt 1990-luvulla valmistunut uudisrakennus.

Vaasanpuistikon länsipäätyä reunustaa vuonna 1930 valmistunut , Elias Paalasen suunnittelema Vaasanhalli. Hallin alakerrassa toimi alun perin kauppahalli ja toisessa kerroksessa opiskeltiin. Vuonna 1932 hallin ylläkertaan kiipesivät Helsingin II lyseon, "eli Tossun" opiskelijat. Kun sitten lyseo sai oman koulutalon Torkkelinkadun varrelta syksyllä 1944, niin hallin toiseen kerrokseen muutti Vaasanrinteen yksityislyseo.

Lyseon juuret olivat peräti Viipurissa, jossa koulu oli aloittanut syksyllä 1913 Viipurin reaalikoulun nimellä. Helsinkiin koulu muutti vuonna 1939 ja aloitti Vaasanrinteessä (Nykyinen Kalliolanrinne.) ja samalla nimi muuttui Vaasanrinteen yksityislyseoksi.

Talo vaurioitui kuitenkin toisen maailmansodan pommituksista ja koulu siirtyi poikalyseolta vapautuneisiin tiloihin Vaasanpuistikon laidalle. Koulutyö jatkui Vaasanhallissa aina vuoteen 1959 saakka. Silloin valmistui vaasanrinteeläisten uusi koulutalo Maunulaan. Toiseen kaupunginosaan muutto tiesi myös koulun nimen vaihtoa ja näin Maunula sai omaa nimeään kantavan oppikoulun.

Kalliosta löytyy myös toinen katto jota on hyödynnetty hieman vastaavalla tavalla pihana. Lastenpäiväkoti Touhula sijaitsi Neljäs linja 14:sta sisäpihalla. Päiväkodin piha sijaitsi vuonna 1928 valmistuneen piharakennuksen katolla. Piha on edelleen olemassa ja on nyt talon asukkaiden käytössä.

(Lähde: Kallion Kulttuuriverkoston kävelyfestivaalin tapahtuma: Kallion kattojen yllä)

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet