Kallion kulttuuriverkosto

Pohjolan suviöiden outoa taikaa

A24 films // Juhannus on Pohjois-Euroopan maissa vietettävä keskikesän juhla, johon liittyy sekä pakanallisia että myöhemmin mukaan tulleita kristillisiä perinteitä. Juhlaan kuuluvat kokot, koivut ja - taiat.

Ari Aster herätti ansaittua huomiota edellisellä psykologista kauhua viljelevällä ohjauksellaan Hereditary. Nyt sopivasti Pohjolan heleän kesän aikaan tulee ohjaajan toinen elokuva Midsommar – loputon yö. Kyseessä on ruotsalaistuottajien ja Asterin yhteisprojekti ja kuten voi päätellä: ollaan täällä meidän kulmilla. Aster jatkaa edelleen kauhugenressä ja tekee sen vakuuttavasti.

Elokuva alkaa pimeyden ja talvisen kylmyyden keskellä. Nuoren naisen Danin (Florence Pugh) elämä järkkyy perhetragedian seurauksena. Eikä tilannetta helpota se, että suhde miesystävään Christianiin (Jack Reynor) on hajoamassa. Christian koittaa kuitenkin pelastaa vielä suhteen pyytämällä Danin mukaan miesporukan kesäretkelle Ruotsiin, "Jossa on paljon vaaleita kaunottareita, koska aikoinaan viikingit kaappasivat valloitusretkillään kauneimmat naiset mukaansa" - näin jätkäporukka analysoi.

Kun saavutaan Pohjolan perukoille (Elokuva on kuvattu Unkarissa, kustannus syistä.), elokuva kylpee kirkkaassa päivänvalossa. Seurueen matkan päämäärä on Keski-Ruotsissa sijaitseva Hälsingland. Matkalla maistellaan sieniteetä ja muita keskushermostoon vaikuttavia stimulansseja ja ensimmäiset viitteet tulevasta on aistittavissa. Heitä pyydetään mukaan erään kyläyhteisön perinteisiin juhannusjuhliin.

Aster sekoittaa pakkaa estottoman tuntuisesti ja Midsommaria on vaikea sijoittaa puhtaasti edes kauhuelokuvien genreen. Ohjaaja itse kutsuu elokuvaansa apokalyptiseksi jännäriksi erosta.

Verkkainen ohjaus liikkuu välillä sujuvasti mustan huumorin poluilla ja jatkaa sieltä jonnekin komiikan ja absurdismin maailmaan. Välillä Aster kaivaa esiin Skandinavian pakanallisten myyttien pimeimpien sopukoiden riittejä sananmukaisesti kirkkaaseen päivän valoon.

Näissä, muutamissa varsin hyytävää väkivaltaa sisältävissä kohtauksissa on viitteitä muun muassa keskiaikaiseen islantilaiseen saagaan "Gautrek", joka tunnetaan kuoleman hypyistä kalliolta. Kylän rituaaleista monet saattavat tunnistaa myös, Viikingit-sarjastakin tutun kidutusmenetelmän "Veren kotka" (Blood Eagle). (Hevikansan tatuointikuvastoon Veri kotkasta on muuten päätynyt varsin kesyjä kuvia.)

Midsommar lähtee liikkeelle menetyksen ja surun teemoista, mutta elokuvan edetessä se irtaantuu todellisuudesta ja liukuu painajaismaisten huumetrippien tunnelmiin. Pohjolan kesän kirkkaus, yhdistettynä luonnonläheisyyteen, tuo yhtymäkohtia Hieronymus Boschin tai Giuseppe Arcimboldoin taiteeseen, jotka sekoittuvat kylän kulttimenojen kuvauksiin.

Ari Aster kaivaa ohjaajan työkalulaatikostaan esiin toinen toistaan ihmeellisimpiä kohtauksia, jotka samalla vahvistavat käsityksiä omaleimaisesta tekijästä. Juhannuspainajainen läntisessä naapurissa on erinomainen näyte Asterin kyvyistä, joka ei tunnu antavan minkään genren kahlita outoja visioitaan.

4, 25 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/13486/

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet