Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Pormestari on vientituote

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin ja Tampereen pormestarimalli on tullut paikallisille asukkaille jo varsin tutuksi. Pienemmistäkin kunnista pormestareita löytyy, esimerkiksi Tuusulasta.

Jan Vapaavuoren (kok.) ja Lauri Lylyn (sd.) noustua kevään 2017 vaalien myötä Helsingin ja Tampereen johtoon on pormestarimalli sekä itse pormestareiden saama näkyvyys kasvanut merkittävästi.

Kaksikko on useissa asioissa löytänyt myös yhteisen sävelen, vaikka sitä ei ehkä kesällä 2017 heti olisi uskonut entisen ay-johtajan ja Luxemburgissa työskennelleen kokoomuspankkiirin välille syntyvän.

Väkevä osoitus pormestarien yhteisestä onnistuneesta lobbauksesta oli Helsingin ja Tampereen välille kaavailtu kolmas raide, joka nousi pikavauhtia edellisen hallituksen rahoituslistalle ja kiilasi jopa paljon pidempään valmistellun Turun ”tunnin junan” edelle.

Muun muassa tämä on saanut Espoon ja Turun poliitikot pohtimaan, onko heidän kotikaupunkiensa kaupunginjohtajamalli liian kankea ja laimea, kun pormestarit käyttävät äänestäjien antamaa mandaattia asioidensa edistämiseen.

Espoossa vihreät ovat avoimesti pormestarimallin kannalla, mutta sen toteutumista on vielä mahdotonta arvailla. Sen sijaan Turussa aiheesta tullaan varmasti keskustelemaan voimakkaasti jo tänä syksynä.

Toki Espoon Jukka Mäkelä ja Turun Minna Arvekin omaavat vahvan poliittisen (kok). taustan, ja varsinkin Mäkelä puhuu vahvasti kotikaupunkinsa puolesta. Pormestarin mandaatti kuitenkin on erilainen – tosin se voi myös päättyä heti seuraavissa vaaleissa.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että Helsingin ja Tampereen profiloimasta pormestarimallista on tullut vientituote muihin kuntiin. Erityisesti Vapaavuoren vahva näkyvyys vetoaa poliitikkoihin, jotka haluavat päästä omissa kaupungeissaan kiinni samanlaiseen kansan antamaan valtaan.

Suomen pääkaupunkiin pormestarimalli sopii – se on jo osa Helsingin imagoa.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet