Uimarannat ja merialueen tila

Uimaveden laatu hyvä tällä viikolla

Miina Pohjolainen

Uimavedet puhtaita

Tällä viikolla haettiin uimavesinäytteet Hietarannan, Munkkiniemen, Seurasaaren ja Lauttasaaren uimarannoilta sekä Mustasaaresta. Kaikki tutkitut näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Uimaveden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla 18–20 asteen välillä.

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä ainoastaan Mustasaaren rannalla, jossa sitä oli runsaasti.

Merialueiden sinilevätilanne pysynyt ennallaan

Meriveden lämpötila Helsingin edustalla pysyttelee yhä noin 18–19 asteen tuntumassa.

Näytteet haettiin tällä viikolla läntisiltä ja itäisiltä lahtialueilta sekä rannikon läheisyydestä. Helsingin edustalla sinilevätilanne ei ole viikon aikana merkittävästi muuttunut ja levien runsaus vaihtelee alueesta riippuen.

Sinileväkukinnoissa valtalajeina ovat tällä hetkellä Aphanizomenon sekä Nodularia-suvun sinilevät, joista jälkimmäinen tuottaa maksalle myrkyllisiä yhdisteitä. Näytteissä havaittiin myös toisinaan myrkyllistä Dolichospermum-suvun sinilevää.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Uimarannat ja merialueen tila

Aikaisempia kirjoituksia

Uimarannat ja merialueen tila

Helsingin ympäristöpalvelut seuraa uimarantojen veden mikrobiologista laatua uimakauden aikana (15.6.-31.8.). Veden laadusta tiedotetaan viikoittain. Vuonna 2017 Helsingissä on 25 valvottavaa uimarantaa.

Myös Helsingin merialueen veden laatua ja levätilannetta seurataan säännöllisesti useilta havaintopaikoilta.

Uusimmat mielipiteet