Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Hanhiongelma pitää hoitaa

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) otti voimakkaasti kantaa valkoposkihanhikannan vähentämiseksi Helsingissä (HU 10.8.).

Puistojen nurmikoilla kakkivien hanhien kantaa pitäisi Razmyarin mielestä rajoittaa järeämmin konstein. Valkoposkihanhia on ensi kesänä tarkoitus hätistellä koirilla, mutta tämä ei apulaispormestarin mielestä riitä. "Hanhien hätistely koirilla on vain laastaria ongelmaan, se ei poista sitä. Kannan rajoittamiseksi on otettava järeämmät keinot käyttöön", Razmyar sanoi.

Espoon Tapiolassa karkotettiin jo tänä kesänä hanhia muutamilla nurmialueilla. Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahden mukaan keinot olivat tehottomia, mikä puoltaa Razmyarin näkemystä.

En voisi olla Razmyarin kanssa enempää samaa mieltä. Valtavat hanhiparvet pilaavat ison osan Helsingin viihtyvyydestä ja ovat huonointa mahdollista imagomarkkinointia.

Razmyarin mielestä Helsingissä ei löydy riittävästi poliittista tahtoa puuttua hanhiongelmaan. Hänen tietojensa mukaan Norjassa on vähennetty valkoposkihanhikantaa keräämällä pesistä munia ja Ruotsissa kantaa on rajoitettu metsästyksellä. "Jos naapurimaissa on kannan rajoittamisessa onnistuttu näillä keinoilla, niin kyllä Helsinginkin pitäisi voida käyttää näitä keinoja. Ei pidä piiloutua sen taakse, että joku EU-direktiivi suojelee valkoposkihanhia."

Poliisi kertoi heinäkuussa saaneensa viestejä valkoposkihanhiin Helsingissä kohdistuneista julmuuksista. Polkupyöräilijät ja sähköpotkulautailijat olivat ajaneet kovaa vauhtia hanhiparvien sekaan. Myös koiria oli usutettu tarkoituksella hanhien kimppuun ja hanhia oli potkittu.

Onko kyse tosiaan poliittisen tahdon puutteesta, vai onko Helsingin päätöksenteko jo niin vahvasti vihreiden hanskassa, että hanhiongelma saa pilata pääkaupungin katukuvan jatkossakin? Toivottavasti järki voittaa ja Razmyarin sekä hiljaisen enemmistön kanta uskalletaan panna käytäntöön, ennen kuin tilanne eskaloituu.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet