Päätoimittaja KannalaKirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Maalaisjärki mukaan pääkaupungin liikennesuunnitteluun

(PÄÄKIRJOITUS) Lauttasaaren sillan peruskorjaus on meneillään. Suunnitelmien mukaan remontti kestää heinäkuulle 2021. Työstä aiheutuu haittaa liikenteelle marraskuulle 2020 saakka. Liikennevälineillä voi liikkua sillalla koko urakan ajan, mutta työmaa vaikuttaa niiden kulkuun.

Vuonna 1969 valmistunut silta on huonossa kunnossa, ja korjauksessa kunnostetaan muun muassa sillan rakenteita. Liikennejärjestelyt päivitetään uuden katusuunnitelman mukaisiksi, ja sillan nostoläppä suljetaan pysyvästi.

Töiden takia nopeusrajoitus sillalla on laskettu 30 kilometriin tunnissa. Lisäksi Lauttasaaren suuntaan on käytössä vain yksi autokaista. Pohjoispuolen kävely- ja pyörätie on niin ikään pois pelistä.

Kun korjaus on aikanaan valmis, pääsee Lauttasaaresta keskustaan yhtä kaistaa pitkin ja keskustasta Lauttasaareen kahta.

Kävelijät, pyöräilijät ja jopa onkijat on sen sijaan huomioitu huomattavasti mittavammin. Sillan molemmille laidoille rakennetaan erilliset jalkakäytävät ja yksisuuntaiset pyörätiet. Etelänpuoleisesta jalkakäytävästä tehdään neljä metriä leveä – perusteena se, että tilaa on myös onkijoille.

Kaikki ovat varmasti kuulleet Mechelininkadulla ikuisuuden kestäneestä remontista, jonka valmistumisenkin jälkeen katua on revitty vuorotellen auki eri toimijoiden toimesta.

Mieleen saattavat muistua myös Helsingin kaupungin hulppeat suunnitelmat lukuisista kaupunkibulevardeista. Onneksi korkein hallinto-oikeus (KHO) tyrmäsi niistä sentään puolet. Myös ruuhkamaksut ovat olleet ahkerasti tapetilla.

On selvää, että vanha silta pitää korjata, kaupunkikuvaa pitää kehittää ja joukkoliikenteen käyttöedellytyksiä parantaa. Tuntuu kuitenkin siltä, että autoileva kansa ja se pääkaupungissakin kuuluisa maalaisjärki jäävät nyt liian usein syrjään.

Vaikka maailma kuinka muuttuu ekologisemmaksi, tulee yksityisautoilun määrä pääkaupunkiseudulla vielä pitkään olemaan valtava. Sen takia uusien pullonkaulojen tekemisessä ei ole mieltä.

Päätoimittaja Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet